Robomow RM510–een evaluatie #robomowtest

Ik heb sinds 19 april een Robomow RM510 op test rijden in mijn tuin. Een maand lang zal ik er mee kunnen spelen en mijn ervaringen delen. Volg het ook op #robomowtest.

Ik ga hier niet alle specs op een rij zetten, maar wel mijn observaties en enkele tips. Sla er gerust de handleiding eens op na, dan zal je beter begrijpen hoe de Robomower werkt.

Het verhaal is simpel. Je bakent je tuin af met een (groene) geleidende draad (met een sluitend circuit) en binnen die zone maait de Robomow het gras. Eigenlijk maait hij niet, hij mulcht. Hij snijdt de toppen van het gras af en die kleine hoeveelheden gras voeden en bemesten de tuin.

De installatie gaat soepel en vlot. We gaan voor een tuin van >300m² en het standaard maaiprogramma. Er zijn gigantisch veel varianten mogelijk, maar die vind je allemaal in de handleiding terug. De Robomow zal elke dag om 13u uitrijden en gedurende die tijd kris kras door de tuin rijden.

 

Tips:

 • Alvorens je de afbakening zet; doe eerst je gras langs de rand even af en overweeg eventueel zelf om de draad licht in te graven (trek een gleuf). Anders snijdt de Robomow zelf zijn draad door of trekt hij ze stuk. Tip: zorg dat je genoeg draadconnectors hebt.
 • Stel je maaihoogte niet te laag in. De Robomow maait enkel de toppen van je gras af en doet zo aan mulching en bemest en voedt systematisch je tuin.
 • Hindernissen moeten voldoende hoog zijn (>10cm) en tegen een stevige bots kunnen. Hoe meer hindernissen, hoe meer krassen op je bumper.

Wat doe je met een trampoline in de tuin?

 

 • Let op, de Robomow slipt door op mossige ondergrond. Door voor- en achteruit te bewegen komt hij weliswaar snel weer vrij, maar omdat de Robomow wel een krachtig diertje is, kan hij dan wel groeven nalaten. Maar hij blijft zelden vastzitten.
 • het standaard programma laat je Robomow iets meer dan drie uur per dag uitrijden. Maar dit kan je volledig zelf instellen.
 • Als de Robomow tegen een voorwerp botst draait het willekeurig weg en zoekt een andere weg.
 • De Robomow heeft een regendetector en rijdt niet uit (of komt weer binnen in zijn dok) als het regent.
 • Onderhoud: reinig om de twee-drie weken de maaikamer en het mes. Vervang jaarlijks het maaimes (kostprijs 25€-33€).
 • De RM510 omvat ook een druppelaar om de batterij levensduur te verhogen tijdens de winter als hij niet moet uitrijden.

Op het laatste filmpje lijkt het even of de Robomow veel lawaai zou maken, maar niet is minder waar.

Ik ben blij om de ruime interesse en de vele vragen die ik in de laatste weken heb gekregen. Hier alvast enkele voorbeelden met de antwoorden van Lennert van de Pols van Robomow:

 • Robomow kan vast blijven zitten in een kuiltje: Op het moment dat dit zich voordoet, wordt aanbevolen om een klein beetje zwarte grond in de kuil te scheppen. Eventueel gooi je op de zwarte grond dan nog wat graszaad toe. Maar het gras zal uiteindelijk ook door de zwarte grond doorgroeien. Zo voorkom je dat de machine vastloopt.
 • Hellingen: Robomow Rm510 kan hellingen aan tot ong. 33% (18 graden). 33% wordt het makkelijkst uitgelegd als op 1 meter lengte volgt 33 cm omhoog.
 • Honden: Robomow is op elk mogelijke manier beveiligd. Zo is de RM510 ook uitgerust met een bumpersensor, als hij een obstakel raakt dan stopt het maaimes eventjes en draait de machine de andere kant op. Honden zijn normaal gesproken even zenuwachtig als ze de Robomow tegenkomen, toch blijft het een grasmaaier met een stalen mes. Ik zou dus aanbevelen de hond niet samen met de machine te laten zonder dat er iemand bij is. Net als dat je kinderen ook niet bij de machine laat terwijl hij aan het maaien is. Robomow is verder uitgerust met een liftsensor. Als je de machine optilt dan valt binnen 1 seconde de maaimotor stil.

Ik heb ook zelf een tester mogen aanduiden en na ruim interesse (waarvoor dank) is dit Kris Buytaert geworden. Succes Kris!

Tenslotte nog twee belangrijke vragen: Wat kost dat? En zou je er nu zelf één kopen?

De Robomow RM510 kost tussen de 1.100 en 1.250€ (al je hard genoeg zoekt op het internet). Kies uiteraard een robotmaaier in functie van je tuin!

En ja, ik zou een Robomow durven kopen. Het is toch echt wel bijzonder makkelijk. De tuin ziet er steeds proper en gezond uit, terwijl je amper tijd hebt ingestoken.

Please follow and like us:

8 thoughts on “Robomow RM510–een evaluatie #robomowtest”

 1. Ik heb zo van die betonnen paaltjes in de tuin (wasdraad). Denk je dat de robomow rondom zal gaan?

  1. hoi Hendriaque,
   geen probleem. Ik heb ook een waspaal in de tuin staan. De Robomow botst ertegen en draait weg. Hij heeft sensoren in zijn bumpers zitten en zolang de waspaal niet meegeeft is er geen probleem 😉

 2. Beste,

  Ik heb met belangstelling je review gelezen over de test met de Robomow RM510. Ik heb ook interesse om me een dergelijke robotmaaier aan te schaffen. Ik heb hierbij echter een vraag waar jij mogelijks een duidelijk antwoord op kan geven. In mijn gazon heb ik een strook van circa 20 m lang waar de breedte slechts 2 meter is. Zal de Robomow in deze strook voldoende plaats hebben om goed te funktioneren?

  Met vriendelijke groeten

  Marc Seys

 3. Peter,

  Ik heb een aantal RL 2000 lopen sedert enkele jaren. de Machines zijn zeer goed maar let U op voor de Hersteldienst van Robomow. Die is niet va

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.