Kenya – tips voor een geslaagde reis

Ik ben jullie nog wat tips verschuldigd voor een geslaagde reis.

– de reis boeken: je kan de reis boeken via een traditionele agent of reisbureau in België of je kan rechtstreeks bij een lokale Keniaanse agent terecht. Aanraders zijn zeker African Quest en Holy land African safaris.

– boek je internationale vlucht zelf. Laat de agent je binnenlandse vlucht boeken. Probeer – voor de internationale vluchten – je bagage 24uur op voorhand in te checken of te laten inchecken.

– Je hebt een Visa nodig voor Kenya. Die kan je op voorhand in de Ambassade in Brussel halen (dat heb ik gedaan), maar de meesten doen hun aanvraag pas in de luchthaven in Nairobi of Mombasa. Maar weet dat je tijd wint als je ze al in België gehaald hebt.

– Tipping is belangrijk in Kenya. Iedereen verwacht het, maar wees selectief, want iedereen is bijzonder hulpvaardig en voor je het weet betaal je je reis dubbel. Weet dat 1€ is 109KES is en dat een gewone werknemer in Kenya zo ongeveer 200€/maand verdiend! Wat KES op zak hebben is dus zeker nuttig, maar geef niet iedereen een tip. Wij hebben alleen de echte uitslovers of moeilijke klusjes getipt. En de chauffeur die onze hele week op safari begeleidde. Hem hebben we 50€ gegeven voor 5 dagen en het hele gezin. Restaurants en bars hebben we niet getipt. Tippen doe je altijd pas NA de service.

– Prijzen en tarieven spreek je altijd op voorhand af en betalen doe je na de service. Bv massage, kapper, taxi, etc … Informeer altijd op voorhand naar de normale tarieven en vergelijk prijzen! Heb je iemand die je vertrouwd? Vraag dan steeds terug naar hem/haar (bv voor taxi of lokale uitstappen).

– Als je een actieve gebruiker bent van sociale media of af en toe een foto wilt uploaden, neem dan een lokale prepay sim kaart met data abonnement. Die zijn heel goedkoop. Wij hadden een abo voor een maand van Safaricom en betaalden 1000KES voor 1,5Gb! Eén Smartphone met data abo is voldoende. Laat de anderen met hun laptops, smartphones en tablets via tethering op jouw smartphone naar het internet. Vermijd data intensieve toepassingen, zoals mails helemaal binnenhalen via outlook (gebruik webmail), video streaming (youtube), audio streaming (google music of Spotify) of online games. Hou die voor thuis.

– Let op voor de Beach Boys (verkopers op het strand). Ze zijn soms opdringerig en kunnen hardnekkig zijn. Bezoek hun shop en negotieer hard (wat is je dit waard?). Je kan soms tot een tiende van de prijs gaan! Blijf in groep of dicht genoeg bij je hotel (ze hebben dikwijls bewaking).

– Als je malaria pillen moet nemen, kies dan voor Doxycycline ipv Malarone ed … Dit scheelt hem een hele hap uit je budget.

– check het seizoen. De temperaturen in het binnenland kunnen tegenvallen, het kan regenseizoen zijn of de trek van de dieren kan al achter de rug zijn!

– Scheidt strand en safari vakantie. Als je je strandhotel als vertrekpunt neemt voor je safari’s moet je soms te lang reizen. Doe daguitstappen, maar geen meerdagen safari vanuit je hotel. Probeer een rondreis te maken en gebruik lokale vluchten. Ze zijn best betaalbaar en verhogen je reisgemak.

– Vertel je gids welke dieren je wilt zien. Hij zal er naar uitkijken of luisteren op de CB. Zijn tip hangt er van af! Zorg dat je een comfortabel bus of Landrover hebt. Een kussen meer of minder en zachte zetels zijn een plus, want sommige wegen in de parken (of ernaar toe) kunnen erbarmelijk zijn (en aan 30-50km per uur kan het wel even duren).

– Overweeg all inclusive in je strand hotel. Zeker met een heel gezin. Je kan veelal op voorhand een all inclusive drank lijst opvragen om te weten of het loont.

– In Kenya moet je gaan duiken of snorkelen. Je hotel of je lokale agent bieden je  georganiseerde uitstappen, maar het kan heel wat goedkoper via een beach boy of iemand van de hotel staf (er is altijd wel eentje bij die een zaakje wil doen).

– Zorg dat je goede muggemelk hebt en gebruik je muskietennet. Als je een bed laat bijplaatsen, vraag dan ook steeds een bijkomend net!

– Let op onderstroming in de zee en blijf samen of hou je kids in het oog!

En nu genieten maar!

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.