Mijn Samsung Galaxy Nexus is the best? #review

Sinds enkele dagen heb ik mijn Nexus One geruild voor de laatste Nexus telg van Google, mn de Galaxy Nexus. Ik ben geen techneut, dus mijn review gaat hoofdzakelijk uit naar gevoel, gebruiksgemak en dergelijke. Waarvan hou ik meer en minder van … maar eerst wil ik je toch enkele indrukken geven van het toestel. Omdat er altijd betere fotografen zijn dan mezelf, maak ik gebruik van de Flickr set van Fontaine Virgil (tx Virgil).

 

Hardware

De Galaxy Nexus is groot. Echt groot, maar toch heel dun en stijlvol. hxbxd is 13,6×6,8×0,89cm. Als je hem op tafel legt naast oudere toestellen, zoals de HTC of een iPhone valt pas goed op hoe groot het scherm is. Hij weegt 135g en past nog steeds perfect in je hemdzakje (en steekt er amper bovenuit). Ik denk dat dit de uiterste grootte voor een smartphone is. Het is nu al niet evident om het toestel in een goede grip te houden en je kan het moeilijk met één hand bedienen. Ik moet mijn grip herpakken om het hele scherm te kunnen bereiken.

In de plaats daarvan krijg je een ongelooflijk scherm (van 4,65"). Een Super AMOLED capactive touchscreen met een resolutie van 720x1280px! De kleuren zijn prachtig en de kwaliteit is indrukwekkend. De onderste touchscreens zijn softkeys en verdwijnen afhankelijk van de app en maken zo maximaal gebruik van het hele scherm.

Daarnaast valt het op hoe snel het toestel is. Ik weet niet of het aan de 1,2Ghz dual-core processor ligt of aan Android 4.0 (Ice Cream Sandwish), maar – zeker op wifi en zonder delay van het mobiele netwerk – ik had echt zo iets van "wauw". Benieuwd of we dit zo kunnen houden als er meer apps op staan en in de achtergrond draaien 😉

Bij de keuze (remember?) van mijn volgende smartphone zou de kwaliteit van de camera ook belangrijk zijn. Ik twijfelde dan ook door het feit dat Google (en Samsung) gekozen hadden voor ‘maar’ een 5MP camera (achteraan) en een 1,3MP front-facing camera. Maar laat je niet misleiden. De 5MP camera ondersteund full 1080p HD en 30fps en zelf de 1,3MP camera is goed voor 720p HD kwaliteit. De beeldkwaliteit is aanzienlijk verbeterd (tov mijn vorige camera op de Nexus One) en de zero-lag shutter is een verademing. Ook knap is de standaard panoramic opname mogelijkheid en de manuele focus! Ik ben alvast een grote fan van de nieuwe camera.

Ik mis een beetje mijn unieke Nexus One trackbal, maar dat zal wel wennen. Soms heb je niet die precisie met je dikke vingers en dan liet de trackbal je toe nauwkeuriger te werken, maar dit zal wel wennen. Leuk is dat er nog steeds een ledje brand al er notificaties pending zijn.

Wat me stoort is dat ik het toestel al enkele keren uit mijn broek- of vestzak haalde en dat het toestel power off was. Om één of andere reden is er een extra gevoeligheid met het toestel dat ik nog verder moet onderzoeken, want dit vind ik vervelend. Ik wacht ook nog op een betere beschikbaarheid van cases, die zullen het toestel ook wel beter beschermen.

Ongetwijfeld een nadeel, dat zich snel vanzelf zal oplossen, is de beperkte beschikbaarheid van cases of docking cradles. Dit zal in de komende weken wel verbeteren, maar op dit moment is er nog maar bitter weinig keuze of leverbaar. Leuk is alvast dat de Galaxy Nexus op het toestel (rechterzijde) drie puntjes heeft die laten vermoeden dat toekomstige accessoires hiervan gebruik zullen maken.

De kwaliteit van de noice reduction van de twee microfoons is alvast heel goed en de kwaliteit van het telefoneren gaat er dan ook verder op vooruit!

De batterij doet het goed, maar weet dat je met zo een scherm heel snel je batterij onderuit kan halen. Ik vrees dat je nog steeds elke dag je toestel zal moeten opladen. Handig is uiteraard dat je nu al weet dat je met een microUSB interface en de docking mogelijkheden hier snel aan kan verhelpen (in de wagen of op kantoor).

Het toestel (althans in Europa) komt standaard met 16Gb en zonder MicroSD. Ik zag dit eerst als een nadeel, maar omdat al mijn foto’s, muziek en dergelijke in cloud zitten vormt dit geen probleem. Ik heb alleen geheugen nodig voor mijn apps en de data van mijn kalender, contacts en recente mails. Nadat ik me kenbaar had gemaakt aan Google, installeerde hij standaard al mijn ‘oude’ Nexus One apps (een kleine 50) en had ik amper 500Mb gebruikt.

Er zijn kritieken dat het toestel goedkoop aanvoelt. Ik deel dit gevoel niet. Het heeft een zeker gewicht waardoor het niet goedkoop aanvoelt en ook de eerder aluminium behuizing creëert dit gevoel niet. No issue to me Knipogende emoticon

Software

 

Het knappe aan de Galaxy Nexus is zijn pure ICS versie en niet een of andere shell. Dit is Android 4.0 puur.

Het is weer even zoeken om alle functionaliteiten terug te vinden in Ice Cream Sandwich (ICS), maar dit went snel. Enkele minuten na de eerste boot was ik al operationeel met al mijn vroegere apps! Super makkelijk.

Sterke integratie met alle Google apps, facebook, linkedin en andere social netwerken. Al snel verschijnen de juiste profile foto’s en je favoriete contacts. In de contacts app worden al je contacten mooi gerangschikt per social netwerk en neemt het de categorieën uit Exchange, de cirkels uit Google+ en Gmail groepen mee over. Bij elk contact staan dan ook netjes zijn Linkedin link, Twitter, Google+, Facebook en Skype account vermeld. Proper.

Het gebruiken van widgets is makkelijker geworden. Je kan ze nu makkelijk sizen op de juiste grootte. Je kan nu ook folders aanmaken op je pagina’s. Iets waar je vroeger een aparte app voor nodig had. Je hebt in Android 4.0 ook een snelstart menu (wel maar 4 apps), waardoor ik vroeger ADW gebruikte (is dit nu niet meer nodig).

Spraakherkenning is alom tegenwoordig, maar blijft kampen met de aloude issues en onauwkeurigheden. Ook al vind ik de voice search en het dicteren van emails een prachtige feature. Het Swift keyboard heb je nu niet meer nodig, want andere talen dan het Engels zijn nu ook ondersteund.

Het unlocken van je phone met gezichtherkenning werkt vlot en goed, maar is bij mij door mijn werkgever gedisabled omdat ik ‘bedrijfskritische’ gegevens op de Smartphone heb staan. Zie ook op het einde van het filmpje voor een korte demo.

Beam en NFC zijn features waar ik naar uit kijk, maar die ik nog niet heb kunnen testen.

Ik kijk naar ICS als een gebruiker en niet als developer. Mij lijkt het overzichtelijk en gebruiksvriendelijk.

Dit moet echt de beste smartphone momenteel op de markt zijn.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.