NAS for thuisgebruik

Ik heb er even over gedaan, bij Twittervrienden geïnformeerd, reviews erop na geslagen, maar uiteindelijk heeft het gezonde verstand het gehaald en heb ik voor een goede prijs/kwaliteit gekozen, mn de DLink DNS-323.

De Dlink DNS-323 is een NAS op basis van een enclosure om tot twee 3.5″ SATA harde schijven in te steken. Je kan tot 1.500Gb aan storage gaan. Ik koos uiteindelijk voor twee maal 500Gb in Raid1.

De installatie ging van een leien dakje en verliep zonder enige problemen. De SATA schijven gleden soepel in de behuizing en met een wizard op de CD konden de configuratie keuzes makkelijk gemaakt worden. De handleiding is beperkt, maar het configuratiemenu is zo intuïtief, dat het geen groot gemis is.

De Dlink DSN-323 biedt heel wat mogelijkheden, naast de Raid1, die mijn keuze mede bepaald hebben:

– een USB poort voor een netwerkprinter (ondertussen hangt mijn Epson Stylus 870 er aan en moet niemand nog mijn PC aanzetten om te printen)

– FTP support, zodat ik ook van eender waar via het internet access heb aan mijn NAS. Dit betekent ook dat ik Guest area heb aangemaakt en gemapt op DynDNS (want met een dynamisch IP adres kan je maar beter geen IP adres onthouden). Hier kan ik dus aan vrienden en kennissen grotere bestanden achterlaten of hen toelaten er files op te FTP‘en.

UPnP support, zodat mijn Kiss Technologies hard disk recorder en mijn Xbox360 de schijf kunnen zien met alle multimediafiles, zoals foto’s, video’s, podcasts en muziek om het te kunnen weergeven op de TV of op de Stereo.

– een iTunes en DCHP server (functionaliteiten die ik persoonlijk iets minder nodig heb). Elke iTunes applicatie in het thuisnetwerk ziet automatisch de disk en laat je toe om er audio van te streamen. Best handig maar geen noodzaak voor mij. Mijn router levert de DHCP server functie en dus is deze disabled op de Dlink DNS-232.

– voorlopig heeft iedereen access (binnen het thuisnetwerk) aan de hele schijf, maar via het (webbased) configuratiemenu kan je gebruikers en/groepen aanmaken, quota’s toewijzen en rechten verlenen aan bepaalde folders.

De minpuntjes zijn beperkt:

– zo mis ik de mogelijkheid van een rechtstreekse USB access. Niet al mijn devices ondersteunen al 1Gb ethernet en dus draait het netwerk op 100mb ethernet en zou ik met één rechtstreekse usb toegang wellicht iets aan snelheid kunnen winnen vanop mijn eigen PC.

– de bijgeleverde Memeo AutoBackup is handig en zeer gebruiksvriendelijk, maar slechts meegeleverd met een 30 dagen trial of een kost van 29.95$ of 20€. Geen ramp, maar dit had er wel gratis mogen bijzitten.

– het enclosure biedt geen verdere uitbreiding met bijkomende SATA of USB disks, zodat je eerder naar een tweede enclosure moet grijpen, maar dat zal nog even duren 😉

De prijs is afhankelijk van de kwaliteit van de hard schijven die je kiest, maar draait rond de 550€ voor deze setup.

Please follow and like us:

2 thoughts on “NAS for thuisgebruik”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.