Review van de Nokia N93i

Ik heb mijn Nokia N93i sinds 15 juni en het is tijd voor de beloofde review.

Mijn vorige toestel was een Qtek 9090 (nu HTC). De Qtek9090 was een PDA met Windows Mobile als OS. Ik heb het drie jaar gehad en dus ruim de tijd voor een wijziging. De voordelen van de Qtek waren zeker de veelvoud aan beschikbare applicaties, maar het was buggy (zeker de telefoonfunctie), lomp en groot en de onboard camera was crappy. Het was echt een toestel dat gericht was op business users met zijn verregaande online outlook integratie. Had ik hierin willen verdergaan dan had ik wellicht voor de nieuwe HTC s710 moeten kiezen, maar dat heb ik niet gedaan.

Mediatoepassingen
De hoofdreden om dit toestel aan te schaffen zijn de goede mediamogelijkheden. Ik ga hier geen specs overlopen, maar de 3.2Mb Carl-Zeiss lens geeft een bijzonder goede kwaliteit voort het fotograferen of het filmen. Voor wat resultaten stuur ik je naar Flickr of Blip.TV.
Het toestel ligt goed in de hand en switcht automatisch naar camera als je het scherm verdraait. Leuk.

Video-editing mogelijkheden
De onboard video-editing mogelijkheden van de N93i hebben mij aangenaam verrast. De muvee feature is gemakkelijk te gebruiken en best leuk om als MMS of in een mailtje te versturen.

Telefoneren
De telefoonaspecten van de N93i zijn zeer degelijk. Hij belt luid en switcht gemakkelijk naar luidspreker. Persoonlijk vind ik de luidspreker (bij het telefoneren) iets te stil, maar met een bluetooth oortje is dit verholpen.
Ik hou van zijn feature om een binnenkomende oproeper met één druk op de knop te weigeren en automatisch te laten verwittigen met een smsje dat je hem/haar asap terugbelt. Handig.
Het raadplegen van je contacten is voor mij persoonlijk iets minder makkelijk dan vroeger. Omdat ik het toestel ook voor professionele doeleinden gebruik heb ik meer dan 1.100 contacten en ik kan deze enkel sorteren op naam of voornaam. Bedrijf of bedrijf en naam zou gemakkelijker geweest zijn. Hij neemt ook niet automatisch mijn outlook categorieën over en verplicht me dus om nieuwe groepen te vormen op de smartphone.
Ik vind vooral zijn spraakherkenning zeer handig. Zelf met meer dan 1.000 contacts haalt hij er heel dikwijls (juist, niet altijd) de juiste persoon uit (zonder dat ik zelf ook iets qua spraakherkenning heb ingesproken).
Omdat de WLAN uitstekend werkt had ik ook graag mijn VoIP Gizmo account willen activeren op het toestel, maar dit is het antwoord dat ik kreeg van Gizmo: The current supported Nokia phones are e61i, e65, n80, and n95. Although Gizmo may work on other models”.

Synchronisatie
De synchronisatie verloopt soepel en snel. Zowel via de meegeleverde USB kabel als via infrarood verloopt het vlekkeloos. Ik heb het ook willen proberen via Bluetooth en had me hiervoor een iDream Bluetooth dongle USB v2.0 aangeschaft, maar die heb ik nog niet aan de klap gekregen.

PIM
De N93i heeft ook een PIM of Personal Information Manager door met je Outlook te synchroniseren (behalve je mails). Dit betekent dat dit niet online gebeurt en dat je moet accepteren dat je agenda maar pas terug up-to-date is na de volgende synchronisatie.
Al mijn contacten, agenda, taken en bookmarks synchroniseren vlekkeloos en alleen mijn exchange mails, zoals ik reeds aangaf, daar geraak ik niet meer aan. Getronics gebruikt een OWA of Outllok Web Access service en de N93i ondersteunt enkel POP3 en IMAP4. Voor mijn persoonlijke emails is dit prachtig en heel gebruikvriendelijk en ik hoop binnenkort ook er in te slagen met onze exchange server te synchroniseren, maar voorlopig heb ik hiervoor geen support van onze interne IT 🙁

Muziek en Podcasts
De N93i heeft ondersteuning voor MP3s, internetradio en ook Podcasts. Veel kan ik hierover niet zeggen omdat ik voor deze functionaliteiten mijn iPod blijf gebruiken.

Bediening
De N93i heeft geen touchscreen en door de layout heb je dit niet nodig (ook al mis ik het soms na al die jaren er een gehad te hebben). Hij is echt gemaakt om met één hand te bedienen. Je gebruikt een knopje aan de rechterzijde van het toestel dat je makkelijk door de pagina’s doet scrollen. Typen gebeurt dan ook zoals met alle gsm’s of smartphones (met het numerieke toetsenbord) en niet via een uitklapbaar keyboard (zoals bij de Qtek9090).

Performantie
Mijn Qtek9090 had een GPRS connectie, terwijl de N93i ook 3G (RM-156(Dual-mode) WCDMA2100+EGSM900/1800/1900 MHz) ondersteunt en dat verschil voel je wel. Zijn internet browsing en up- of downloading capaciteit zijn bijzonder snel.

Verbruik
Bij normaal gebruik, mn gewoon bellen en spordisch surfen of fotograferen, en zelf met continue Bluetooth aktief, kan het toestel wel een dag of twee tot drie (afhankelijk of je een aktieve beller belt zelf vier dagen) mee. Van zodra je veel belt, WLAN regelmatig activeert en de camera inzet, dan mag je blij zijn als je het einde van de dag haalt.

Andere applicaties
De N93i heeft een Symbian 60 OS. Ik zie dat Nokia zijn best doet, maar momenteel zijn voor mij het aantal ondersteunde (en zinvolle) applicaties nog iets te beperkt. Ik hoop dat hier snel verandering in komt.

Looks
Persoonlijk vind ik de N93i één van de mooiste GSMs van het moment. Het ligt uiteraard aan je persoonlijke accenten, maar ik zou hem zelf niet inruilen voor een iPhone. Zijn “verborgen” schermpje (Sub-display – 1.1″ OLED color display (128×36), up to 65,536 colors) aan de buitenzijde van het toestel is gewoon de max. Het is pure show en geeft alles aan wat je moet weten (mails, berichten, gemiste oproepen, bluetooth, …).

Ga even naar de Flickr N93i foto set van SymbianFrance.com voor een paar indrukken van het toestel en zijn interface.

Please follow and like us:

2 thoughts on “Review van de Nokia N93i”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.