Reviewing de #archos101

Ik heb de Archos 101 Android tablet nu een week in mijn bezit en het wordt tijd voor een review.

Het is belangrijk de review te zien in het licht van mijn verwachtingen, want dat is wat voor mij telt.

Installatie

De installatie ging van een leien dakje en was bijzonder intuïtief. De Archos101 wordt wel (voorlopig) maar geleverd met Android 2.1, wat op zich jammer is, want 2.2 is al lang beschikbaar en 2.3 (Gingerbread) is voor kortelings aangekondigd. Je ondervindt er niet veel nadelen van, maar ik verwacht dat het toestel nog performanter en stabieler zal zijn.

Is het toestel dan niet performant? Toch wel (ARM Cortex A8 at 1 GHz), maar het mag altijd beter.

Is het toestel dan niet stabiel? Toch wel, maar er zijn al momenten geweest dat het traag reageert en dan stop ik even alle apps/services (via handige “system monitor” app) en dan lijkt alles terug normaal. Gelukkig komt dit niet dikwijls voor en stoort het dus niet te erg, maar ik verwacht dat die glitches er met 2.2 of 2.3 uit zijn.

Je kan al onmiddellijk het OS in het Nederlands instellen, wat handig is. Verder zitten inderdaad de Google apps (nog) niet standaard op de Archos 101, waaronder de Google market, maar dit is geen onoverkomelijk probleem. Er bestaat, zoals geweten, een hack van Archosfans.com en die laat zich makkelijk installeren en in een mum van tijd staan alle Google apps, waaronder de market, gmail, maps, etc …, op je tablet.

Er staan al heel wat apps gepreïnstalleerd op je tablet, maar een handige uninstall app helpt je hierin wat op te ruimen Knipogende emoticon.

Bijzonder soepel en heel intuïtief dus, zoals we Android kennen. Nu nog wachten op de specifieke apps voor Android tablets, want die zijn er nog veel te weinig. Maar ik verwacht dat dit in de komende maanden in een stroomversnelling zal komen met al die tablets die de markt zullen overspoelen.

Kwaliteit

De Archos is iets langer en iets smaller dan de iPad (27x15cm x 12 mm). Het stoort niet en heeft zelf als voordeel dat je ze met één hand in de breedte kan vasthouden. Het aanbod aan hoezen of cases is nog beperkt, maar ik heb er wel al een aantal gezien. Ik twijfel een beetje, omdat de Archos standaard een bijzonder handig voetje heeft aan de achterzijde van het toestel dat hier wel heel veel wordt gebruikt en daar een case niet meer bruikbaar zou zijn (tenzij je het steeds helemaal uit de case haalt).

De Archos 101 is bijzonder licht (480g) en lijkt dunner (12mm) dan de iPad. De behuizing is stevig en geen plastieke rommel zoals de eerste Chinese tablets die de markt haalden.

Het scherm is een 10.1” TFT LCD (met een resolutie van 1024×600) en dus geen Amoled scherm. Amoled heeft leverings- en wellicht ook prijsissues en ik vind de kwaliteit van het scherm van de Archos 101 bijzonder goed. Het valt me op dat de kijkhoek beperkt is, maar ik heb er nog niet te veel hinder van ondervonden.

Met de Aldiko app of gewoon met je adobe reader app kan je handig boeken of pdf lezen. Voor mijn rss feeds gebruik ik FeedR, ook al bestaat er reeds een Pulse app voor Android. Ik blijf echter bij mijn vertrouwde manier van feeds lezen.

De tethering functie heb ik uitgetest en werkt prachtig met de Nexus One. Handig voor een toestel dat geen 3G of ander mobiel data abo heeft.

En uiteraard blijven de webcam, micro SD slot, mini HDMI uitgang, full USB 2.0 slave en micro USB , bluetooth 2.1, koptelefoonaansluiting en micro host USB voor de aansluiting met de PC allemaal troeven van dit toestel.

De autonomie is bijzonder goed. Ik laat het toestel om de twee dagen op en ik schat dat het ongeveer 4 uur per dag wordt gebruikt. Vooral de kids spelen er bijzonder graag games op (Angry Birds), maar ook ik lees en surf er elke avond wel een uurtje of twee op.

De kids lijk ik alvast mee te hebben, want zij gebruiken het bijzonder makkelijk. Ik zal wel nog de nodige vrouwvriendelijke apps nodig hebben om de dame des huizes over de brug te krijgen Knipogende emoticon

Update: Froyo 2.2.1 update is beschikbaar, samen met een nieuwe Archos firmware update

Please follow and like us:

10 thoughts on “Reviewing de #archos101”

 1. Ik heb nu 2dagen de archos 101 en op zich voor die prijs redelijk tevreden van maar als ik bv naar de lotto online ga dan ik rechts bovenaan niks doen en er verchijnt ook niks? Normaal gezien zie je rechtsbovenaan je inlog en paswoord die je moet ingeven en dat zie ik nooit, vind ik toch wel bizar want met mijn iphone en laptop kan ik wel dit zien en inloggen en geld opladen op mijn speelrekening?
  Beetje jammer maar als iemand een oplossing voor heeft mag me hier terug antwoorden ;-).

  1. Andy, je moet ook de andere blogpost op deze blog over de archos eens lezen 😉 https://www.nettooor.be/?s=archos

   Maar de vraag die ik me stel is: is de site die je opgeeft een site met flash?
   Indien ja, heb je de Adobe Flash app geïnstalleerd? Doen en dan nog eens proberen!
   Laat me weten of het gelukt is.

   Succes

   1. Ik heb de flash player 10.1 al afgegooid en terug opgezet maar ik krijg hetzelfde resultaat.
    https://www.e-lotto.be/NL/1/homepage#action=homep

    Deze link klikken en dan zie je linksboven zo'n grote kader die telkens veranderd, ook deze zie ik niet?
    Hebben jullie dit ook voor?

    En dus rechts boven helemaal in de hoek moet je je inlog en wachtwoord kunnen ingeven maar dat zie ik dus niet? Bizar dit niet gaat?

    1. idd, nu zie ik het ook. Bij mij lukt het ook niet op de Archos … ik heb zo nog niet veel sites meegemaakt onder Android waar ik niet alles te zien kreeg … heb twee browsers gebruikt en ook op mijn Nexus one en steeds hetzelfde probleem … die mannen van de Lotto moeten hun sites Android tablet en smartphone vriendelijker maken! 😉

     1. Naar de lotto kan je makkelijk een mailtje sturen, ik ga hen dat eens volledig doorgeven wat ons probleem is, ik ga dat vandaag eens doorgeven en hopen dat ze er iets willen aandoen.

      Apple heeft wel gelijk vind ik over dienen flash player, die is toch zwaar en zeker voor de tablets nu die niet krachtig genoeg zijn.

      Ik heb een iphone 4 en vind alles toch makkelijker en gebruiksvriendelijker dan android, bij die tablet nu ben ik redelijk tevreden dus ik heb er geene spijt van maar al die bestandjes gedoe en noem maar op en ik heb per ongeluk al zaken gewist die blijkbaar niet mochten, zo'n dingen kom ik nooit tegen bij apple ;).

      Maar soit; ik amuseer me wel met de archos 101, heb er nu mijne muziek opgekregen, tethering is mooi meegenomen, niet teveel geld voor moeten betalen, films op afspelen is dik in orde ook en het geluid van die speakers boenken goed, dus wel tevreden van van die archos 101 ;).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.