Backuppen in de cloud #nomadesk + gratis supportervaring

Storage in de cloud …  dat moest ik toch wel eens uitproberen. Om te backuppen, files te synchroniseren over verschillende computers, om files te sharen en er samen op te werken (collaboration) en dat allemaal vanop eender welke internetconnectie, mobiel, wireless of fixed.

Je kan uiteraard wat diskspace “huren” bij Amazon S3, en dit is wellicht de goedkoopste oplossing, maar de applicaties die hiervoor beschikbaar zijn, zijn dikwijls niet gebruiksvriendelijk genoeg (veelal FTP clients).

Vroeger gebruikte ik wel dikwijls drop.io, maar dat is een webservice en niet als desktopclient of mobile app beschikbaar en door de recente overname door Facebook gaan ze sowieso dicht.

De bekendste is wellicht Dropbox. Niet echt goedkoop, mn eerste 2Gb gratis en vanaf dan elke 50Gb aan 100$/jaar. Dropbox heeft een mobile app voor iPhone, Blackberry en Android, wat me wel aanstond.

Ik opteerde echter voor Nomadesk. Een Belgisch bedrijf met een 30 dagen trial en prijs van 50€/jaar voor unlimited cloud storage op een persoonlijke fileserver of 175€/jaar voor een teamserver (voor collaboratie). Volgens mijn informatie hebben ze geen mobile app en daar mag wel werk van gemaakt worden. Update: De Nomadesk iPhone app is al een tijdje uit, en de iPad app komt er kortelings ook aan. Daarnaast werken we ook aan andere platformen (Android, BlackBerry, Windows Phone 7), maar ondertussen kan je op elke smartphone aan je Nomadesk bestanden via https://mynomadesk.mobi (tx to @koendeproft voor deupdate). Nomadesk installeert een virtuele disk op je PC. Alles wat je daarin dropt komt in de cloud terecht. Simpel. Persoonlijk vond ik de filelink voor outlook wel handig. Een mail met attachement? Nomadesk biedt je automatisch aan de file in de cloud te storen en zo de ontvanger zijn mailbox niet te overladen met te zware bestanden. Handig.

Ik besloot mijn laptop van het werk te gebruiken als proefkonijn. Wij hebben wel Sharepoint voor collaboratie met collega’s en klanten, maar die is moeilijker mobiel bereikbaar als storage en het gebruiksgemak laat ook wel te wensen over (je dropt er niet gewoon een file in 😉

Mijn recente offertes (eenmaal besteld of verloren worden die gearchiveerd op Sharepoint) en mails (archived pst files) staan in een aparte folder en dit leek me een goede proef folder (incl mijn live exchange pst file).

Misschien was dit niet zo een goed idee. De folder was bijna 20Gb groot. Mijn laptop is niet meer de recentste en mijn machientje begon verschrikkelijk te vertragen. De live exchange file was helemaal uit den boze en mijn gearchiveerde pst files (>1Gb grootte) geraakten slecht heel moeizaam gesynchroniseerd. Dit had geen zin.

Ik heb eens video van bijna 4,5Gb willen sharen met een vriend. Ik heb er 4 dagen over gedaan om hem online te krijgen en de vriend heeft ze nooit helemaal kunnen downloaden 🙁

Voor de kleinere bestanden ging alles vlot en ook de outlook filelink is heel handig.

Kort voor het einde van de proefperiode hield ik het voor bekeken. Geen verwijt aan Nomadesk, maar ik wou hiervoor geen 50€ of 175€ betalen. Ik heb thuis zelf nog enkele NASsen staan, die ik ook kan bereiken via het web.

Ik besliste mijn files te deleten (company confidential) en de fileservers te verwijderen, maar merkte al snel dat ik een pst file miste. Ik startte een support chat op in de hoop de file nog te kunnen recuperen. Wellicht zat er te veel delay op de chat ofwel zijn de service desk engineers met tal van mensen terzelfdertijd aan het chatten, maar de conversatie ging absoluut niet volt. Ik gaf het op en stuurde een mail.

I have demoed the Nomadesk model for backup purposes and have decided NOT to continue with the service.

I deleted all files on the servers and finally deleted the servers (pvwcloud and pvwoffice).

It now seems I’m missing one archived pst file, called “data outlook Q3-4 2009.pst”, residing on the server Pvwoffice.

Could you let me know if retrieval is still possible?

Het antwoord liet niet lang op zich wachten:

Your nomadesk trial period got expired from yesterday itself. It seems that you have removed your file server “pvwoffice”, therefore you can’t access the data with our server.

Once you purchase the account, then our next level team will restore files based on the days of deletion.

Say what? Dus tweette ik mijn frustratie:

Goed dat Nomadesk een Twitter servicesdesk heeft en aan brand monitoring en gelukkig dat de reden het haalde van de bureaucratie

De file werd gerecupereerd en de service ervaring met Nomadesk – ondanks de initiële servicedesk hick-up blijft goed of om het met hun woorden te zeggen …

en wie ben ik om hen hierin tegen te spreken 😉

Please follow and like us:

2 thoughts on “Backuppen in de cloud #nomadesk + gratis supportervaring”

  1. Bedankt voor de recensie, Peter. Om even aan te vullen: de Nomadesk iPhone app is al een tijdje uit, en de iPad app komt er kortelings ook aan. Daarnaast werken we ook aan andere platformen (Android, BlackBerry, Windows Phone 7), maar ondertussen kan je op elke smartphone aan je Nomadesk bestanden via https://mynomadesk.mobi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.