Verwachtingen van een Android tablet

Al van voor de lancering van Apple’s iPad sprak ik erover dat ik een compacte Netbook wenste voor thuisgebruik. Ik heb een laptop van het werk en er staat een PC voor de kids in de woonkamer, maar ik zocht iets anders.

Iets licht … iets compact … formaat A4 … iets dat niet warm wordt op mijn schoot … iets met een touchscreen … een toestel speciaal voor het internet … wifi is voldoende … 3G heb ik niet nodig (de Nexus One ondersteunt tethering) … alles komt uit de cloud … heb geen grote hard disk nodig (ik heb 2Gb NAS in huis en een dropbox abo) … instant on zou wel leuk zijn … gaming is nie nodig … muziek is nie nodig … mss wat last.fm op de achtergrond als ik surf of lees … dus mss wel webcam (voor tijdens het skypen), kleine speakers en een audiouitgang en bluetooth ondersteuning voor mijn Plantronics oortjes … das alles …

Waarvoor zou het moeten dienen?

Om mijn feeds te lezen, social networking (facebooken, linkedin, twitteren, …), sharing, publishen, bloggen, eReader, surfen, online TV Gids, mails lezen (ik zeg bewust alleen lezen, want veel schrijven zie ik me hier niet op doen) en videostreaming (uit de cloud). Het zou een familie toestel moeten worden. Ook voor de vrouw en de kids.

Zijn plek zal op de salontafel zijn. Misschien later ook de keuken als er interessante apps zijn voor in de keuken.

En dan komt de iPad uit en dan twijfel je op je een Netbook wilt of een tablet … met een Nexus One op zak, zie je plots vooral de onvolmaaktheden van de iPad en niet de pracht van deze trendmaker. Je mist de flash ondersteuning, het SD slot, de mini USB … je twijfelt over zijn prijs en over het gesloten karakter van Apple …  je vloekt al bij de gedachte aan iTunes vast te hangen …

Neen, je weet het … de iPad heeft de voorkeur doen overhellen naar een tablet, maar het zal een Android tablet worden. Het zal even nagelbijten zijn, want veel collega’s, vrienden en social media vrienden leuren en genieten van de iPad. De apps die je ziet passeren zijn gewoon indrukwekkend … en toch zal ik wachten.

Iedereen kondigt Android tablets en netbooks aan; Viewsonic, Dell, Asus, HP, Huawei, Cruz, Samsung, Archos, … en ga zo maar door. Ik neem me voor dat de eerste die aan bovenstaande voorwaarden voldoet mijn zegen krijgt …

En de winner is … Archos 101.

Hij is ondertussen besteld bij Archos rechtstreeks, maar is ook beschikbaar bij Expansys en binnenkort ook bij Coolblue. Kostprijs 364€ incl taxen en levering voor de 16Gb versie, vergelijkbaar met de iPad wifi versie met 16Gb van Apple van 499€.

Zijn er nadelen?

Ongetwijfeld wel. Ik geef zeker nog een review als ik het toestel ontvangen en uitgetest heb. Het is geweten dat Android 2.2 geoptimaliseerd is voor een Smartphone en niet voor een 10’ tablet. Maar Gingerbread is in aantocht en aangekondigd voor Q4, dus dat komt wel goed.

Omdat de Archos 101 geen 3G connectie heeft, betekent dit ook dat er – voorlopig – geen ondersteuning is voor de Android market. Maar dat zal opgelost zijn met Gingerbread en ondertussen zijn er “ways around it” (bedankt aan Litrik voor de tip).

Zal ik hem voor het werk gebruiken? Voor nota’s bij vergaderingen (ik werk nu hiervoor al met Evernote)? Voor demonstraties en presentaties bij klanten? Ik denk het niet. Onze wifi op het werk staat voorlopig niet open voor Android (jammer genoeg) en omdat ik geen 3G heb zie ik me niet aan mijn klanten een open wifi access vragen (alhoewel dit meer en meer beschikbaar komt). Ik denk dat mijn werkgever innovatief en vooruitstrevend genoeg is om hiervoor een company standaard te voorzien en die dan beschikbaar te stellen voor een afgelijnde groep van jobfuncties (zoals de mijne ;)).

That’s it folks. Meer nieuws als ik hem ontvangen heb en mijn verwachtingen kan toetsen aan de realiteit.

Benieuwd wat de familie ervan zal vinden … of ik hun scepticisme kan overwinnen … alhoewel … there is an app for everything 😉

Please follow and like us:

3 thoughts on “Verwachtingen van een Android tablet”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.