Een eerste indruk van de Google Phone Nexus One

 

Ik had reeds eerder aangegeven dat ik een Nexus One had besteld bij Google met het Android 2.1 OS. Hier alvast mijn relaas en eerste indrukken na enkele dagen spielerei.

Logistiek
Momenteel is de Nexus One nog niet in Europa (behalve de UK) te verkrijgen, dus met Hotspot shield mijn identiteit verbergen en laten afleveren bij Borderlinx UK om vandaar te laten leveren in België. Zondag besteld, donderdagmiddag geleverd, incl gravering. Knap van Google en Borderlinx.

Er circuleren al meer dan genoeg unboxing clipjes, dus deze heb ik overgeslagen op aanraden van @guidoz en @fredle. Ik kan je alvast meegeven dat de Nexus One zeer degelijk verpakt is en in een leuk doosje wordt geleverd, maar wel zonder handleiding. Hiervoor wordt verwezen naar de Google support pagina’s online.

Net zoals Walter heb ook ik geen bijkomende oplaadadapter laten meeleveren. Laden kan je via de meegeleverde USB kabel of met elke usb laadkabel (met de mini-usb aan de Nexus one zijde). Bij mij paste de laadkabel van mjin Plantronics bluetooth oortjes. Handig.

Hardware
Ik ga de Nexus One niet met elke phone vergelijken, maar kan voor de Google fans wel een paar parallellen trekken met de T-mobile G1 phone en soms de iPhone.

Het eerste wat opvalt is hoe dun en licht hij wel is (dunner dan de iPhone). Geen uitschuifbaar keyboard en daardoor heel wat dunner en ergonomischer dan de eerder plompe G1.

Weinig knopjes en dat bevalt me wel. Die gaan toch maar haperen of zitten in de weg. De kleine trackbal heb ik eigenlijk nog maar weinig gebruikt, maar hij licht leuk op (als je het zo instelt) als je een nieuw bericht hebt of een oproep gemist hebt.

Het scherm is active-matrix OLED en zou dus minder moeten verbruiken dan het LED scherm van de G1. De resolutie is indrukwekkend. Ik heb nog geen PDA gezien met een dergelijke resolutie van 800×600. Als je hem buiten gebruikt kan het zonnelicht je parten spelen, maar dan kan je de bright (zonnetje) knop gebruiken op je hoofdmenuscherm. Op die manier bespaar je inderdaad wel op je batterijverbruik, want meestal heb je die functie niet nodig.

De Nexus One wordt standaard geleverd met een MicroSd kaartje van 4Gb (makkelijk te plaatsen), uitbreidbaar tot 32Gb.

De camera is een beauty. Ik had vroeger een Nokia N93i met een 3.2 megapixel Carl-Zeiss lens, maar de 5 megapixel camera van de Nexus One is één van zijn grootste troeven. De bijgeleverde flash is bijzonder krachtig en de camera biedt tal van instellingen zoals de witbalans, kleureffecten, grootte en kwaliteit van de foto en de focus mode. Hier ga ik veel plezier aan beleven. De zoom functionaliteit bij het fotograferen is wel wat stug en bij de video-opnames zelf niet voorhanden.

De kracht van de batterij zal zich wel uitwijzen. De specs zegen 7 uur gebruik en 250u in stand-by. Ik heb dit nog niet voldoende kunnen testen, maar kan alvast aangeven dat je batterij met Bluetooth, WiFi en 3G, surfen, twitteren en mail & facebook push, na een dag een stroomstoot zal kunnen gebruiken 😉

Software
Het Android OS2.1 is heel gebruiksvriendelijk, bijzonder intuïtief en heel snel. De Qualcomm’s 1GHz Snapdragon 8250 met 512MB DRAM doet zijn werk en is een eerste aangename verrassing (na de Nokia N93i, die heel log was geworden).

De opstartsequentie is best leuk en al snel kan je met je google account inloggen en ben je vertrokken. Ik heb al de meest interessante apps op mijn hoofdmenu gezet. Van nieuwe apps heb ik enkel Seesmic (om te twitteren) en Evernote (tasks) gedownload. De belangrijkste apps (zie demo Nexus One) zijn standaard aanwezig en voor mij voorlopig goed genoeg. Ook al hou ik mijn ogen en oren open voor leuke nieuwe apps 😉

Het virtuele keyboard is iets kleiner (de toetsen) dan die van de iPhone en voorlopig mis ik nog af en toe een aanslag, maar ik kan er best mee leven. Let wel, omdat de Nexus One nog niet in de Benelux beschikbaar is, kan je nog geen Nederlands instellen en een combinatie van Engels en Azerty. Je zal het dus moeten doen met Querty en Engels tot er een nieuwe versie voor onze markt uitkomt. Tijdens het typen geeft Google je ook steeds (Engelse) woordkeuzes en onthoudt hij ook eerdere woorden (zoals je naam). Best handig.

Een super aanvulling op het keyboard is de voice recognition. Ik heb het getest op twitter en voor smsjes en dat ging bijzonder goed en zonder fouten (in het engels). Ook voor het oproepen van je contacts is dit heel handig.

Even een bewegende achtergrond ingesteld, BASE APM (access point) geactiveerd en de mailclients gekoppeld (Telenet, Gmail en Outlook). Als je outlook agenda gesynchroniseerd is met je Google Calendar, dan heb je ook ineens al je afspraken op je Nexus One, evenals je Outlook contacts. Als je bovendien een Facebook account hebt, kan je ook hier syncen met je ‘vrienden’. Allemaal bijzonder makkelijk en snel te realiseren zonder veel moeilijkheden.

De Bluetooth (2.1+EDR) en WiFi (802.11b/g) werken vlekkeloos. Het toestel herkent snel alle Wifi netwerken in de buurt (zeer goede ontvanger) en laat de internetconnectivteit over een Wifi voorgaan op 2G/3G. Knap toch en het zal je wel een cent besparen als je dit bij elke publieke hotspot of bij je thuis toepast.

Het gebruik van de browser is degelijk te noemen. Hij lijkt heel performant, ook is sterk van je provider, je 2G/3G netwerk of van je wifi afhankelijk. Adobe Flash 10.1 is inbegrepen (YouTube app werkt super).

De nadelen? Geen multitouch in de software (de HW zou het ondersteunen), maar er bestaat al een app die dit probleem zou oplossen. Ik heb er voorlopig geen behoefte aan. Dubbel tikken op het scherm is inzoomen 😉

De eindconclusie? Een zalig toestel. Fraaier dan de G1, opener dan de iPhone en je kan aan multitasking doen 😉

Update: er bestaat al een Nexus One user groep in België op facebook.

Please follow and like us:

4 thoughts on “Een eerste indruk van de Google Phone Nexus One”

  1. Mooie review!
    Ik ben nog aan het twijfelen of ik wel echt een fysiek toetsenbord wil opgeven.
    Het touchtypen op mijn android tablet is toch niet echt te vergelijken met het geklik van echte toetsjes.
    Importeren uit de US of UK lijkt in ieder geval een goede optie te zijn.
    Tegen de tijd dat hier de Nexus One te verkrijgen zal zijn, zal waarschijnlijk de Nexus Two al bijna uitgebracht zijn en zo blijf je bezig 🙂

    1. Het is een beetje kiezen tss esthetiek en gebruiksgemak. Ik heb hard getwijfeld en zal nog wel wat oefening nodig hebben, maar ik ben tevreden van mijn keuze.
      Laat me weten als je wilt afspreken om eens met het toestel te spelen en anders tot op de volgende twunch 😉
      My recent post Het is tijd voor een nieuwe GSM #nexusone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.