Hoe begrijp ik beter mijn verbruik?

Ik ben al sinds vele jaren een Telenet klant voor mijn internet access. In die jaren heb ik mijn verbruik zien toenemen en ben ik geëvolueerd naar een ExpressNet Plus abonnement met een 15Gb aan download en 3Gb aan upload datavolume capaciteit. Ook al hebben ze de capaciteiten twee maanden geleden opgeteld, toch vind ik dit een ongelooflijke geldklopperij. Reklameren en een onbeperkte download:upload capaciteit vragen is toch verloren moeite, dus had ik me voorgenomen om het te monitoren. Wij zijn verbruik kent en begrijpt kan er iets aan doen!

Ik heb een telemeter geïnstalleerd en kan nu op elk moment mijn verbruik in het oog houden. Je moet weten dat ik kwasi elke maand boven mijn 18Gb aan verbruik uitkom. Met zo een metertje of door naar MijnTelenet te surfen kan ik dit volgen, maar hoe komt het? Wat is de grote slokop in de manier waarop ik mijn intenet consumeer en hoe kan ik ze meten? Telenet geeft me dit inzicht niet en ik ben op zoek naar een manier om dit in kaart te kunnen brengen, wetende dat er in huis drie computers staan, een laptop, een Xbox360, een hard disk recorder (van Kiss-Technologies) en een satellite decoder (Dreambox), die allemaal op het vaste of draadloze thuisnetwerk hangen en zo ook toegang krijgen tot het internet.

Mijn verbruik (Telenet telt van elke 17de van de maand naar de volgende)in maart-april:

in april-mei:

in mei-juni:

Bref, ik zit er elke maand boven, ook al is de trend voor deze maand veelbelovend. Nog 10 dagen te gaan en ik zit nog maar op 50%.

De volgende toepassingen zie ik alvast:
– mails thuis (verwaarloosbaar, ongeveer 300Mb/maand)
– mails werk (iets minder verwaarloosbaar, 500Mb/maand)
– surfen (verwaarloosbaar)
– video bekijken (vooral YouTube) (verwaarloosbaar, 5Mb voor een filmpje van een minuut)
– muziek (last.fm) of internetradio luisteren (geen idee)
– muziek online kopen (verwaarloosbaar, max 100Mb/CD)
– podcasts downloaden (grote slokop, 25Mb/half of ongeveer 550Mb/week of >2.2Gb/maand)
– TV (Joost) streamen (grote slokop, 320Mb downloaded en 105Mb uploaded per uur)
– foto’s naar Flickr uploaden (verwaarloosbaar, 1,25Mb/foto)
– Xbox360 Live en demo’s downloaden (grote slokop, 750Mb-1Gb/demo aan gemiddeld 3 demo’s per maand)
– online EPG opvragen op de Kiss- en Dreambox (verwaarloosbaar)

De grote dooddoeners zijn met zekerheid de Xbox360 demo’s , de podcasts, Joost en mijn notebook van het werk met Outlook, maar ook dan zit ik nog niet op de helft van mijn verbruik (volgens mijn inschattingen). Ik vrees dat het dweilen is met de kraan open en dat terwijl de jongens (11j, 9j en 7j) zich binnenkort wellicht ook een andere gebruik zullen aanmeten.

Als iemand me kan helpen … graag.

Please follow and like us:

One thought on “Hoe begrijp ik beter mijn verbruik?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.