Hoeveel zakgeld geef jij je kind?

zakgeld

Drie jaar geleden kwam mijn oudste – op 10-jarige leeftijd – met de vraag naar mij of hij zakgeld kon ontvangen. Ik heb toen beslist om hem 3€ te geven per week. Voorlopig heb ik dit bedrag elk jaar met 0,25€/week verhoogd. Nu het leven alsmaar duurder wordt  vraag ik me eigenlijk af hoe anderen het doen en hoeveel zij billijk vinden? Ben ik gierig? Vrijgevig?

Veel is natuurlijk afhankelijk wat hoe hij het zakgeld kan aanwenden. Ik hou hun zakgeld bij in een spreadsheet en vermijd hierdoor het zondagse gepruts met kleingeld. Mijn kids sparen het vooral op en kopen er af en toe een spelletje mee, maar moeten dan wel om het geld vragen en zo heb ik toch enige controle over de besteding. GSM onkosten moeten er ook mee betaald worden en weten ze alvast hun telefoon en sms uitgaven te temperen 😉

Ik heb het een beetje moeilijk om goede statistieken terug te vinden over wat zowat gebruikelijk is bij tieners. Hopelijk kunnen jullie me wat helpen. Je eigen ervaringen zijn welkom.

Hopen kunnen mijn bloglezers, twitter-, facebook- en friendfeed vrienden me op weg helpen 😉

Update: lees ook https://www.nettooor.be/?p=442 voor het vervolg

Please follow and like us:

89 thoughts on “Hoeveel zakgeld geef jij je kind?”

 1. Een vriendin van mij geeft haar dochter van 14 – 6 euro per week. Zij krijgt haar gsm kaart van de ouders, een formule waar je 1000 sms in de maand mee kan versturen. Gaat zij erover moet dochter het zelf bij betalen

  1. Pubers hebben behoefte aan veel zakgeld, meiden kopen er hun make-up & sieraden van. Jongens liever petten of energydrink/eten.
   Het is het beste pubers van ±14 ongeveer 20 tot 25 euro per maand te geven.
   Kleedgeld is een ander verhaal. Veel pubers willen graag merkkleding, dan hoor je toch nét iets meer bij de groep en bovendien is merkkleding vaak van betere kwaliteit en mooier.
   Hierbij kom je dus al snel uit op zo´n 100 tot 125 euro per maand. Exclusief schoenen, jassen & wintersportkleding.

   Als je minder geld te besteden hebt, leg dit dan aan je kind uit en vraag wat hij/zij er van vindt. Kom samen tot een overeenstemming over de hoeveelheid zakgeld en/of kleedgeld.

   Groeten

   1. Bedankt Karin,
    met 14 denk ik dat je ouders je kleding nog betalen. Als je zelf een speciale (lees dure) smaak hebt dan kan hiervoor idd wat extra zakgeld vragen en sparen. 100€/mnd lijktt me voor veel gezinnen wat te veel.
    Overleg met de ouders is idd de beste strategie.

 2. als ze 10 jaar zijn is zakgeld eigenlijk vooral symbolisch, maar ik kan me voorstellen dat een puber al sneller iets meer zakgeld nodig heeft voor een drankje, uitstappen met vrienden etc … Misschien moet ik iets sneller stijgen dan met 0.25€/jaar …

 3. Ik leer ze als kleuters ook sparen. Om de 14 dagen is het op zondag 5 euro dag. Dan steken ze elk die 5 euro mooi weg. En zo sparen ze dan maar in iets waar ze zin in hebben.

  Dochter wou onlangs absoluut nieuwe speldjes voor in haar haar; maar omdat ze er al zoveel heeft zei ik haar dat ze die met haar eigen geld diende te kopen. Haar goesting in de aankoop was snel over.

 4. Als peuter is een cent een cent en zouden ze zelf een briefje ruilen voor een cent 😉
  Om die reden heb ik gewacht tot hun 10de verjaardag. En dit heeft niets te maken met hun spaarboekje.

 5. Onze kinderen krijgen sinds hun 11de 5 Euro / week en dit word verhoogd met 1 euro per jaar. Dit bedrag word via een bankopdracht wekelijks op hun zichtrekening gestort. Ze hebben allemaal bancontact en kunnen hun spaarcenten zo gebruiken.

 6. Tja, dat is allemaal een beetje relatief hoor. Den ene geeft al wat meer dan de andere. Ik vind persoonlijk 5 euro per week voor een 10 jarige voldoende. Wat je geeft maakt eigenlijk niet zoveel uit op die leeftijd. Het belangrijkste vind ik, is dat ze leren omgaan met geld en de waarde van het geld.

  Ik ging samen met die van ons vorige week naar de videotheek, en hij wou zijn eigen film betalen. Hij dus met zijn geld mee, en mooi betaald. Hij was zo fier als nen gieter, maar wist toch te zeggen dat het 'eigenlijk wel veel geld is voor iets wat je de dag erop moet teruggeven'.

  Het doel van zakgeld op die leeftijd is eigenlijk meer om hen te leren omgaan met de waarde van het geld, hen af en toe iets zelf laten betalen, zodat ze snel leren dat niets voor niks is 🙂

 7. Vanaf 11 als een bankkaart? Komen ze gewoonlijk niet aan jou geld vragen ipv naar de bank te gaan 😉
  Vrees je dan niet weinig controle te hebben (tenzij na de feiten)? Een zichtrekening en bankkaart kosten ook geld, maar lijkt me alvast een interessante piste.
  Jaarlijks verhogen met een € lijkt me ook billijker. Thanks

 8. ik ben volledig met je eens, maar binnen een paar jaar vragen ze een GSM en willen ze een 'cola' gaan drinken met de vriendjes en dan gaat alles snel 😉

 9. Als het cash geld in een spaarpot op hun kamer zit hebben we nog minder controle. Ook willen ze al eens iets via internet betalen (travian bv.) en dat kunnen ze dan met die bancontact ook. Op die zichtrekening blijft ook niet te veel staan, zodra het veel word gaat er een deel naar de spaarrekening.

 10. Jaarlijks een euro verhogen lijkt mij een mooie compensatie hiervoor. Tegen dat ze vijftien zijn betekent dat al 10 euro per week, wat zeker geen klein bedrag is, en moet volstaan voor een GSM en het drankje af en toe. 10 Euro per week is al 40 euro per maand hoor.

  Voor 40 euro per maand heb je al een serieus GSM abonnement en kan je al een aantal Cola's drinken 🙂 Na de leeftijd van 15 kan je dat dan nog herzien.

 11. In ons gezin (voorlopig) volgende regeling voor (wekelijks) zakgeld: van 7 tot 10 jaar: 0,5 EUR, 10 tot 13 jaar: 1 EUR, 13 +: 2 EUR. We zijn er nog niet uit wanneer onze oudste (nu 13) zijn volgende opslag zal krijgen. Onze kids weten meestal niet waaraan ze hun zakgeld moeten uitgeven, en sparen dus volop. Geen interesse in frisdrank, GSM, etc. Enkel boeken en af en toe een game.

 12. De oudste geeft steeds het ritme aan en omdat je consistent wilt zijn voor de broers/zussen die volgen is zijn karakter of "consumptiedrang" bepalend voor rest 😉

 13. mijn twee kinderen van 7 en 9 krijgen elk 2,50€ per week.

  vorige zondag had de oudste achter onze rug zijn ganse zakgeld in de draaikasten gestopt….en nu heeft hij twee balletjes met een prulletje er in. Vanzelfsprekend heeft hij een grondige preek gekregen.
  Echt een geslaagde les geweest, nu hoop ik dat hij even nadenkt over geld (zeker als het later grote sommen zijn), EN nu luisterde hij nog naar mijn preek (wat hij mogelijk binnen 3 jaar niet meer doet)

  1. Ik heb dat probleem omzeild door hun geen fysisch geld te geven. (zie ook https://www.nettooor.be/?p=442), maar het in een spreadsheet te steken. Het blijft van hen, maar ze moeten het expliciet komen vragen als ze er iets van willen gebruiken. Dit geeft me de mogelijkheid het met hen te bespreken en zadelt me niet op met het kleingeld gepruts elk zondag. Er is bovendien geen risco dat jet het vergeet, want het is gedocumenteerd 😉
   Ik geef ook pas zakgeld vanaf 10 jaar.

 14. Mijn kind van 10 jaar
  heb ik beslist 10 euro per week te geven

  Neejoh grapje
  Mijn kind van 10 krijgt 10 euro per maand
  en dat vind ze heel erg leuk
  Ze is maandag 10 maar nu nog 9 😉

  En mijn dochter van 13 krijgt 25 euro per maand
  en dat vind ze natuurlijk geweldig 😉 En ze krijgt 25 euro voor haar mobiel.

  Ze heeft een abbonoment 😉

  En mijn oudste dochter van 15 krijgt 30 euro per maand en 25 voor haar mobiel 😉

  1. bedankt voor je input Bram.
   Op https://www.nettooor.be/?p=442 zie je het resultaat:
   * 10j – 3€/week (ik start pas vanaf 10j)
   * 11j – 3,25€/week (omdat de oudste die leeftijd al gepasseerd is en ik zijn broers gelijk wil behandelen)
   * 12j – 3,5€/week – reden idem als hierboven
   * 13j – 4,5€/week
   * 14j – 7€/week
   * 15j – 10€/week
   * 16j – 12,5€/week
   * 17j – 15€/week
   Mobiel betaal ik zolang ze niet de 20-30€/maand overschrijden 😉
   My recent post Steun voor de Social Media Day in Antwerpen smday

 15. IKben bijna 14 jaar en
  ik krijg 15 euro elke week.
  en ook nog eens 15euro per maand voor de gsm te herladen.

  1. Haajj,
   Ik ben ook
   14 en ik krijg 20 euro per maand.
   Dit is eigenlijk gewoon een goed bedrag, want ik koop hier mijn make-up, sieraden, schoolspullen & betaal er een deel van mijn abbonoment van.
   Wat ik overhou spaar ik, zodat ik een laptop of Iphone van kan kopen.
   Maarja, ik zou het natuurlijk ook liever hebben zoals @celina_Xx
   Ik heb trouwens nog een zusje van 11 dat 15 euro per maand krijgt.

   Daaaaaaagggx.

  1. Thara, laat je ouders even het resultaat van mijn rondvraag lezen. Dit is gebaseerd op de ervaring van vele andere ouders en kinderen, zoals jij. https://www.nettooor.be/?p=442
   Hieruit blijkt dat 11 jarigen gemiddeld tussen de 15 en 17€ krijgen per maand. Ik gaf/geef mijn jongens 13€/maand, maar ze moeten hun gsm rekening niet zelf betalen en dat bedrag stijgt snel de komende jaren.
   Succes

   1. Marieke, zeuren heeft idd geen zin, maar uit studies is gebleken dat 15-jarigen gemiddeld 10€/week krijgen! Je moet ook leren omgaan met geld en vanaf 15-16j wil je mss al eens iets gaan doen met je vrienden? Het staat je uiteraard vrij. Je kan het zo laten of dit eens voorleggen aan je ouders? Succes
    Lees ook: https://www.nettooor.be/?p=442

    1. MarloesX, 5€/maand lijkt me wel heel weinig. Het is goed als je ouders veel zelf betalen voor je, maar je moet ook de waarde van geld leren beseffen en dat kan alleen als je zelf kan sparen en uitgeven.
     Praat erover met je ouders en laat hen de comments in de blogpost maar eens lezen!
     Succes

  1. Hoi Felice,
   mijn jongens kregen pas zakgeld vanaf hun 10j. Heb je daarvoor echt zakgeld nodig?
   Lees ook even https://www.nettooor.be/?p=442. Dan zal je zien dat de meeste kinderen van 10jaar tussen de 9 en 16€ krijgen per maand. Die van mij kregen 12€/maand. Praat erover met je ouders en laat hen dit ook even lezen.
   Succes en hou me op de hoogte 😉
   Peter

  1. bedankt Gijs. Ik denk inderdaad dat dit genoeg zou moeten zijn voor een 10-11 jarige.
   Waarvoor gebruik je je zakgeld?

 16. Ons zoontje van bijna 10 krijgt 5 euro per week, en MOET daar 2 euro van sparen.
  Hij heeft dus 3 euro om vrij te besteden.

  1. Ingrid, het lijkt me idd belangrijk dat een kind zo vroeg mogelijk leert met geld omgaan en dan ook om te sparen. Ik moet eerlijk zeggen dat mijn jongsten van 11 en 13 eigenlijk AL hun zakgeld sparen. Waarvoor zouden ze hun zakgeld willen gebruiken? Als we samen ergens heen gaan betalen wij snoep en drank of geven we iets aan geld mee (bv de cinema). Boeken krijgen ze van ons. Een spelletje krijgen ze met hun verjaardag of bij goede rapporten. En uitgaan doen ze nog niet … gelukkig

   1. Zeer interessant om dit te lezen, mijn zoon is er 5 dus heb nog even tijd om hier over na te denken maar op tijd beginnen is steeds de boodschap. 🙂

    Wat ik me wel afvraag, in je reply hierboven spreek je van wel nog geld te geven voor cinema, snoep, drank als jullie er bij zijn, is dat de bepaling van wanneer het van eigen geld moet of dat je nog sponsort?

    Het bedrag hierboven is 1 ding, ik denk dat het belangrijker is de twee samen te bekijken, hoeveel zakgeld geef je ze en waarvoor doet het dienst. Niet dat ik bovenstaande bedragen in vraag stel, denk dat ze idd een goede richtlijn zijn en dat ik ook iets in die orde zal gebruiken maar ik kan me voorstellen dat je heel andere bedragen krijgt als je een andere grens trekt waar ze het geld voor moeten gebruiken?

    Dilemma's van ouders! 😉
    My recent post iCoyote

    1. 1. als we samen weg zijn bepalen wij wat door ons betaald wordt. Willen ze meer of iets anders, dan betalen ze zelf.
     2. zij bepalen zelf waarvoor hun zakgeld dienst doet, maar het wordt door mij beheerd (zie spreadsheet aanpak) en dus moeten ze het steeds komen vragen alvorens erover te kunnen beschikken. Dit geeft toch enige controle en de mogelijkheid om hun gezond verstand aan te spreken als ze domme dingen willen kopen.

     Bij ons lukt dit (voorlopig) nog goed. Naargelang ze nog ouder worden zal dit hoe langer hoe meer door hen zelf gebeuren, maar ondertussen hebben we (hoop ik) een goede basis gelegd.

  2. het is niet goed om te zeggen daar moet je dat van sparen je moet je kind zelf laten doen en na een tijdje zal hij zijn les wel snappen en weten dat hij moet sparen maak je geen zorgen en trouwens laatje kind wat hij er van koopt zal hij dat later ook beter mee worden

 17. ik ben 12(byna 13), en krijg €5,- per week, ik vind het een beetje te weinig omdat ik elke weer een tydschrift koop van 2,30. en ik moet er ook 2 euro van sparen zodat ik uiteindelijk iets groots kan kopen.
  ik heb een spaarpot, en daar doen mn ouders dan 2 euro in elke week, en 3 euro krijg ik op mijn bank.
  ik kryg pas als ik 15 ben zakgeld verhoging, hoe kan ik dat vervroegen?
  x

  1. Melanie, bedankt om je ervaring te delen met de anderen!
   Sla ook even de blospost https://www.nettooor.be/?p=442 erop na. Hierin zal je zien dat je met je 20€/maand binnen de norm zit en dat er pas een echte sprong gebeurt als je 14 of 15 bent.
   Probeer je ouders ervan te overtuigen het tijdschrift te betalen, dan kan je meer zelf kunnen sparen 😉
   Succes
   Peter

 18. ik ben 10 jaar en krijg 10 euro per maand!! ik vind het erg weinig! hoe kan ik er voor zorgen dat ik meer krijg??:)

  1. Beste Pipsie, lees ook even https://www.nettooor.be/?p=442 en bespreek het met je ouders. 10-jarigen krijgen gemiddeld 16€/maand. In mijn geval was dit 12€/maand. De vraag die je je moet stellen is "waarvoor wil ik mijn zakgeld gebruiken?". Sommigen zaken zullen je ouders graag zelf betalen en hoeft mss niet in je zakgeld te zitten? Zoals je gsm abo of een snoepje of een drankje as je samen weg bent? Je zal snel zelf merken dat je als 10-jarige wellicht niet meer nodig hebt elke maand. Wees zuinig met je zakgeld!

   My recent post Wat moet je met Google+?

 19. Ik ben 13 maar ik krijg pas in maart een bankrekening en daar komt 50 euro per maand op en ik mag het natuurlijk altijd gebruiken maar voor mijn gsm, een zakje chips, een game, boeken,… krijg ik wel geld want ik ben erg gierig met geld ik ken de waarde dus ga ik sparen voor later ;D

 20. omg ik ben 13 en ik krijg 13 euro en ik betaal de helft van me kleding zelf, ik heb een bankrekening waarop ik spaar voor een elektrische gitaar….

  1. 10 jarigen krijgen gemiddeld tss de 9 en 16€ per maand. Je zit een beetje onder dit gemiddelde maar sparen je ouders nog apart voor je of moet je echt alles zelf betalen? Bespreek het gewoon open met je ouders!

 21. ik ben10 en krijg 1000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 euro per dag dit vind ik te weinig grapje ik krijg 5 euro per week waarvan ik 2<50 moet sparen

  1. beste Justin,
   mijn jongens kregen 3€/week als ze 10 jaar waren en ze spaarden alles.
   (lees ook op https://www.nettooor.be/?p=442)
   Het is goed dat je moet sparen, maar je moet soms ook iets proberen te kopen. Dan begrijp je pas hoe duur alles is en hoe belangrijk het is om verstandig met je zakgeld om te gaan 😉

  1. dit is veel zakgeld Stijn, maar moet je ook je gsm rekening betalen? Spaar je veel?
   bedankt voor je reactie

   1. lol dat moet je verdienen MaloesX en goede afspraken maken. Er is zeker een goede reden waarom Stijn zo veel zakgeld krijgt 😉

 22. ik krijg 25 euro en ben 16 moet alles ervan kopen beltegoed games deo luchtjes etc maar geen kleding maar dit bedrag vind ik te weinig….

  1. Hoi Tim,
   25€/week of /maand? Studies over zakgeld wijzen naar een gemiddelde van 50€/maand voor een zestienjarige. Dat je daar dan je eigen wensen/extra's mee moet betalen lijkt me niet onredelijk 😉
   Praat erover met je ouders en motiveer je budget en hoe je wil besteden. Leg ook wat nadruk op sparen!
   Succes

  1. Annecaire, 20 cent per week is niet veel, maar je bent dan ook nog jong en wellicht heb je weinig zakgeld nodig? Denk eens goed na waarvoor je zakgeld zou nodig hebben en spreek er oen over met je ouders! Succes

 23. Ik ben 10 en ik krijg 2 euro. En als ik echt echt echt heeeeel lief ben krijg ik 5 euro ofzo..

 24. Ik geef mijn dochter van 9, 5 euro per maand dan krijg ze nog 10 euro beltegoed. En ik koop elke week iets van een kledingstuk dus zij kan doen met de 5 euro wat ze wilt en ik spaar nog voor haar ik verhoog het dus voorlopig ff niet omdat ik vindt dat ze waarde van geld moeten leren en dt je moet sparenvoor iets duurs e dat alles duurder wordt zo leer je ze sparen

  1. bedankt Bibbie!
   Hou oud is je dochter?
   Ik vind dat je goed bezig bent. Kids moeten de waarde van geld leren begrijpen en dat kost van het 'leven'.

 25. Ik ben 15 en krijg geen zakgeld Maar als ik eens met een vriendin wil shoppen dan krijg ik wel 15 tot 20 euro mee

  1. Celine, wellicht sparen je ouders voor je, maar het lijkt me ook nuttig dat je zelf met geld leert omgaan en de waarde ervan leert schatten.

 26. De laatste tijd overdrijven ouders nogal met zakgeld. Zo geven sommige bv. 50 euro per maand aan jongeren van 12 jaar oud! Wat doen die 12-jarigen daar nu mee? Eten kopen, frisdrank, … Zo krijgt je kind er maar geen genoeg van en krijgt hij/zij bv overgewicht. Wat ik wil zeggen is : overdrijf niet met zakgeld. 5 euro per week geef ik mijn dochter van 14 jaar. Dat vind ik normaal, maar je gaat je dochter van 12 jaar toch geen 50 euro per maand geven?! Dat vind ik dus overdreven … Natuurlijk heeft elke ouder een eigen aanpak

  1. Beste Vogeltje, Bram of Anja, hoe je ook heet 😉
   50€/maand is gebruikelijk blijkt uit bevragingen, maar geen regel. Ieder kind is verschillend en elke opvoeding verschilt.
   Mijn kinderen sparen bijna volledig hun zakgeld en spreken het enkel aan in samenspraak met ons en dan bespreken we de uitgave.
   Leren omgaan met geld moet je leren en 16 jaar lijkt me niet te vroeg en een goede keuze voor mijn kids.

 27. Ik ben 13, krijg geen zakgeld, maar ik vind het eig. niet zo erg.

  – Ik heb een bankkaart, daar staat altijd 50 euro op, als die op is storten m’n ouders weer 50 euro. Alhoewel, ik gebruik die niet veel, alleen in noodgevallen. Ik haal bv ook geen geld hiervan en steek het dan in m’n spaarpot, dat vind ik niet echt fair tegenover m’n ouders die toch maar hard werken om mij een goed leven te bezorgen.

  – En als ik met vrienden ergens naar toe ga, krijg ik wel wat mee. Het hangt er vanaf naar waar, naar de cinema is dat 40 euro. Naar de stad voor kleren 75 – 100. Maar ik geef dit nooit uit, de rest laat ik in m’n portefeuille zitten als ik bv. geen geld meer op m’n betaalkaart van de eetzaal op school heb.

  – Soms verkwist ik m’n geld wel aan dingen die ik niet echt nodig heb. M’n ouders vertrouwen me en weten dat ik in een koopachtige-bui was :D. Maar dan ga ik wel een maandje niet naar de cinema/stad. Dat is iets vind ik dat je moet respecteren.

  – Sparen doe ik van verjaardag, feestdagen, .. M’n oma’s aan beide kanten geven me nog altijd 25 euro voor Sinterklaas, nog eens 50 voor kerstmis. M’n oma aan de ene kant is weduwe (ze heeft niet echt een goed pensioen) maar ze geeft toch altijd iets! Respect! En aan de andere kant krijg ik nog wat voor Nieuwjaar, maar dat verschilt per jaar aangezien m’n vader met 4 was thuis, dus als ze aan al haar vier kleinkinderen honderd euro moet geven ..

  – En als laatste, m’n gsm abonnement betalen m’n ouders; maar zo’n sms-er ben ik niet dus zit ik maandelijks onder de tien euro, soms eens vijftien maarja.

  – Oké nog iets, m’n vader zegt dat ik nog niet echt geldbesef heb, waar hij deels gelijk in heeft, maar ook niet helemaal. Kijk ik zal zeggen hoe het is: M’n ouders hebben lang en hard gewerkt, mijn familie is nogal welbedeeld. Iedereen aan m’n vaders kant voert een ambacht uit. Ze hebben allemaal hard gewerkt (nog altijd btw.) en kunnen zich iets permitteren. Ik heb een iMac, iPhone en iPad. Maar hier heb ik ook allemaal zelf voor gespaard. (1,5 jaar), maar in dat jaar was m’n plechtige communie ook. Dus ja dat bracht wel wat centen op. En toen had ik dus een heel groot bedrag van 3000 euro in m’n spaarpot, ik vond het zelf te veel. Maarja ik kon dus alles direct kopen wat ik wou. Met als gevolgd dat ik met minder niet zo snel tevreden ben. Het is erg om te zeggen maarja. Nu ben ik bv. ook teleurgesteld in mezelf om zo’n gigantisch bedrag in minder dan 3 maanden tijd uit te geven. Want nu moet ik dus weer sparen zoals vroeger.

  Dusja, door alles te lezen van reacties ga ik miss. wel zakgeld vragen aan m’n ouders. 🙂

  1. Bedankt voor je ervaring Beewee.
   Je lijkt me een verstandig en met voldoende inzicht om te zien en begrijpen dat het geld niet aan de bomen groeit.
   Aan de andere zijde moet je idd nog beter leren keuzes te maken en sparen is daar zeker een deel van.
   Laat je ouders zeker ook de zakgeld posts en reacties een lezen! Succes

 28. Hey,

  ik ben een jongen van 15 en krijg per maand 50 euro, 20 mag ik besteden aan eigen behoefte of kan ik opsparen, en 30 euro voor kleding zo kan ik zelf bij de h&m af en toe wat leuks kopen. ik ben hier eigenlijk wel tevreden mee en snap niet dat mensen hun kinderen 100 euro per maand geven, ik woon in een normaal gezin met een normaal huis, goeie auto enz. en vanuit mijn oogpunt zijn die kinderen een beetje verwend. maar goed dat bepalen de ouders natuurlijk zelf 🙂

  mvg, Espen Adamski

 29. Ik krijg de indruk dat Nederlandse kindjes armer blijven? 🙂 Op de website van het NIBUD staan m.i. veel lagere bedragen? Uiteraard medebepalend het punt welke zaken bij het zakgeld in zitten (cadeautjes, abonnementen) maar dan nog heb ik de indruk dat de bedragen hier in Nederland lager liggen… Zie: http://www.nibud.nl/omgaan-met-geld/kinderen-en-g

  1. Bedankt Mariëlle voor de Nederlandse cijfers. Er komen hier ook heel wat Nederlanders terecht op deze blogpost en zo kunnen ze ook even vergelijken met eigen cijfers.
   Het is een moeilijke discussie, zoals ook al blijkt uit de vele reacties op deze blogpost. Het is bekend dat de Nederlander zuiniger is dan de Belg? 😉

 30. ik ben 12 en ik krijg zakgeld alleen de manier waarop vind ik niet goed b.v de ene week krijg ik niks de andere week krijg ik 5cent op woensdag dan nog een andere week krijg ik 10 euro op vrijdag en het is eens geweest dat k in een week 100 euro kreeg op donder dag omdat mijn moeder geen zin had om mij de komende 5 maanden geldt te geven er is gewoon geen vaste planing ik weet nooit zeker of k iets krijg en of het 1 euro of 12 euro is ik ben nog iets vergeten te zeggen mijn moeder geeft mij alleen zakgeld om me te straffen het miste wat ik doe is het twee weken geen zakgeld IK VIND HET NIET MEER NORMAAL

 31. Dylan, waarom schrijf je het niet op een papiertje of zet je het in een spreadsheet. Zo kan je je ouders er steeds aan herinneren.
  groetjes Peter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.