Ik wil naar Schalke!?!

Veel vrienden, kennissen en collega’s vragen me hoe ze een thuismatch van Schalke kunnen bijwonen?

Ik zal proberen hierop in deze post te antwoorden. Schalke biedt 61.482 plaatsen in zijn Arena. Het onderstaande beeld geeft het aantal toeschouwers weer voor het laatste seizoen 208/2009 en geloof me; zo zag het er de laatste 5 jaren uit (na de bouw van de nieuwe Arena).

Goed, iedereen heeft begrepen dat dit een uitgading zal zijn. Hoe kan je dan aan tickets geraken?

1. Neem een abonnement! Er zijn 43.935 abonnee plaatsen beschikbaar! Dit jaar zijn er 159 beschikbaar gekomen voor het seizoen 2008/2009. Er waren 8.635 gegadigden … Ok, ik geef toe dat de kans klein is …

Er blijven dus nog ruim 17.487 plaatsen over! Gemiddeld 2.500 plaatsen moet de club reserveren voor de bezoekers van de tegenstanders van Schalke. Blijven nog 15.000 plaatsen over, waarvan er 10.000 plaatsen beschikbaar worden gesteld aan de fanclubs.en 5.000 in vrije circulatie worden gebracht, NADAT de Schalke leden hun voorrecht op de kaarten hebben uitgeput (gedurende 1 week).

Dus, even op een rij …

2. Wordt lid van Fc Schalke! Actueel zijn er 72.331 leden en lid worden kost 50€/jaar (afhankelijk van je leeftijd). Vanaf 16.06.2008 kunnen alleen de Schalke leden exclusief tot 6 4 tickets voor thuiswedstrijden aankopen via de ticket service voor het seizoen 2008/2009 (alleen de leden kunnen ook via deze weg kaarten kopen voor de matchen  op verplaatsing). Gedurende een week kunnen de leden dan kaarten bestellen, maar neem best een dagje verlof op 16/06, als je die optie wenst te volgen, want met meer dan 70.000 leden, beloof ik je, heb je de hele dag nodig om binnen te geraken op de ticketserver en maximaal 6 van die 5.000×17=85.000 kaarten te bemachtigen. Het is elk jaar weer een reuze frustratieslag, en je kansen zijn reeël, maar zorg dat je zeker een maand rekent om je aanvraag tot lidmaatschap te laten verwerken. Met 72.331 leden en 433.896 potentieële ticketaanvragen heb je één kans op vijf (als je een dag verlof kunt investeren).

3. Wordt lid van een Schalke fanclub! Er zijn 1.450 erkende fanclubs (met 72.000 leden). Voor 15€/jaar wordt je bv lid van Koenigsblau Vlaanderen (in Antwerpen) en kun je met alle andere leden dingen naar de 6 tot 10 kaarten die de fanclub krijgt van de SFCV voor elke thuismatch. Met een 100-tal leden komt iedereen wel een paar maal per jaar aan bod. Ook niet leden kunnen zich aanbieden voor kaarten, maar zij hebben geen voorinkooprecht (zoals de leden) en betalen een kleine toeslag per kaart. Dit is de gemakkelijkste weg, maar ook hier moet je knokken met de andere leden 😉

4. De aandachtige lezer zal opgemerkt hebben dat de bovenstaande tabel aangeeft dat niet alle wedstrijden uitverkocht waren. Van de 2.500 kaarten die aan de bezoekers van de tegenstanders moeten beschikbaar gesteld worden (via hun respectievelijke clubs), komen er soms (voor de mindere wedstrijden of drie dit seizoen) niet gebruikte kaarten (Restkarten)  terug en worden die gedurende enkele dagen terug – online – in omloop gebracht via de ticket service. Dit wordt meestal niet via de Schalke website aangekondigd en zijn ook maar heel kort beschikbaar. De niet uitverkocht wedstrijden zijn niet toevallig midweek of zondagswedstrijden. Kort op de bal spelen is hier de boodschap en je zal pas een week of twee voor de wedstrijd weten of er plaatsen beschikbaar komen. Risky 🙂

5. Tenslotte kan je natuurlijk op de vrije verkoop rekenen en nadat de Schalke leden hun voorinkooprecht hebben uitgeoefend nog hopen op een aantal dure en versnipperde plaatsen … De laatste 5 jaar was dit echter nooit het geval.

Maar hoop doet leven!

Tickets proberen aan het stadion te kopen heeft geen zin, want niet gebruikte tickets moeten terug via officiële weg in roulatie (de Kartenbörse) worden gebracht (er is hiervoor steeds één kassa open aan het stadion, die de kaarten aanneemt en ook officieel terug verkoopt). Dit is een lotterij om hierop te hopen en ik zou dan ook niemand aanraden om zo maar op goed geluk te vertrekken zonder kaarten op zak. Er is namelijk permanente controle rond het stadion en overtreders worden zwaar bestrafd. Een gewaarschuwd man is er twee waard.

Update: er bestaan uiteraard ook zwarte circuits, maar die zijn gewoonlijk peperduur (tot tienvoud van de officiële prijzen en zeer riskant, want er wordt hierop jacht gemaakt)

Laat me weten of dit duidelijk en nuttig was en vooral of je succesvol was! Ik ben benieuwd.

Please follow and like us:

2 thoughts on “Ik wil naar Schalke!?!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.