Op zoek naar een online tool om je wijnkelder te beheren?

wijnkelder

Hoe beheert een wijnliefhebber zijn wijnkelder? Hoe stelt hij zijn wijnvoorraad samen? Welke fles best kiezen? Wat is op dronk?

Als goed geaarde web2.0 geek, vraag je je natuurlijk af er een sociaal netwerk bestaat voor wijnliefhebbers. De beste manier om dit aan te pakken leek me om mijn twitter army te raadplegen, want die weten steeds raad.

@davyvh raadde Mywineassistant aan, maar ik vond te weinig van mijn eigen wijnen terug tijdens de demo en ervaarde het als minder gebruiksvriendelijk.

@bart suggereerde om bij @winehack aan te kloppen. Achter @winehack zitten bart² en hun bedrijfje Wineroute. Hun passie is echter vooral Italiaanse wijnen en ook al hou ik van Italiaanse wijnen, toch wil ik nu geen advies vragen aan een wijnhandelaar. Voor de liefhebbers is er veel over wijn te vinden op twitter. De bekendste wijn twitteraar is uiteraard Gary Vaynerchuck (en zijn wijn vodcast), maar er bestaat ook een wijn Twitter group.

@JO3RI stelt voor om zelf een database te maken, maar daar ben ik te onhandig en vooral te lui voor 😉

@ritco verwijst door naar @chateaubrys, wellicht de bekendste wijnliefhebber in de Vlaamse twittersphere. @chateaubrys stelt Opencellar voor, maar geeft toch ook aan zelf iets in excel te willen maken. Ik heb naar Opencellar gekeken, maar het kon me niet bekoren.

screenhunter_01-mar-11-2032 Bref, om een lang verhaal kort te maken; het is ‘voorlopig’ ManageYourCellar.com geworden. ‘Voorlopig’ omdat ik nog even wil testen en spelen 😉 maar vooral om het nog wat verder te verrijken.

Wat me aansprak van

ManageYourCellar.com is:

– webbased service (ik wou geen bijkomende software installeren)screenhunter_02-mar-11-21073

– ruime wijndatabase (die de meeste van mijn wijnen terugvond)

– de mogelijkheid om een sociaal netwerk uit te bouwen is leuk, maar de kans is klein dat ik hiervan gebruik zal maken. ManageYourCellar heeft namelijk ook een Facebook app en omdat daar de meeste van mijn ‘nerdy’ vrienden al aanwezig zijn, heeft het zin om daar te wijn-netwerken 😉

– leuk is dat je ook de wijnen bijhoudt die je in het verleden hebt geconsumeerd en met een goede rating vermijdt je slechte heraankopen 😉

– je kan alle gegevens uit je wijnkelder ook exporteren naar een csv bestand (als je met je kelder verhuisd naar een ander wijnnetwerk)

Kortom, best een leuke applicatie. Ik heb alvast nog een aantal screenshots online gezet.

Bedankt aan mijn twittervrienden voor hun hulp.

Update: misschien nog een Belgisch sociaal netwerk voor wijnliefhebbers toevoegen: Vinogusto. De service is nog jong en heeft wellicht nog wat tijd nodig om volledig te rijpen 😉

Update2: een leuke impressie van Facebook notificaties en integratie.

Screenshot van de facebook integratie van ManageYourCellar.com

Please follow and like us:

12 thoughts on “Op zoek naar een online tool om je wijnkelder te beheren?”

  1. Ha, leuk dat je mij vermeldt. Ook fijn om te lezen dat je toch een oplossing hebt gevonden. Kleine vraag: is het ook mogelijk om die database van ManageYourCellar.com zelf bij aan te vullen als er een wijn niet in de database zit?

  2. Graag gedaan. Inderdaad, als niet de juiste wijn wordt gevonden kan je hem creëren. Zie ook bij de screenshots . Je kan onmogelijk verwachten dat je er steeds al je wijnen terugvind, maar de marge tussen geen en allemaal kan soms groot zijn 😉

  3. thx! ik gebruik het voorlopig vooral op mijn verbruik in kaart te brengen… tegen dat ik eens tijd zal vinden om de hele kelder in te geven…

    1. leuk, ik had je al zien passeren op Facebook 😉
      Het rare is dat ik alvast twee wijnen zie staan via Facebook, maar niet de site zelf? Let wel, je kwantiteiten staan voorlopig nog op 0 😉

  4. je ziet niets op de site omdat ik voorlopig enkel consumptie registreer; ik steek de flessen in de kelder en haal ze er direct weer uit dus. Maar 'k zal er van't weekend eens eentje in de kelder steken. Kan je dat gevoel ook eens ervaren 😉

  5. Ik heb ook een ware passie voor wijn. Daarom ben ik blij om je bericht over dit goddelijk brouwsel te zien. Weet dat je nuttige informatie over wijn kan vinden op de site WeZooz.be !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.