The Formac mini disk USB 2.0 400Gb is in the house

De hoeveelheid data neemt bij ons allen de laatste jaren in rasse schreden toe. Diegenen die nog niet hebben stilgestaan bij het verlies van foto’s, videos, muziekbestanden en andere, kunnen zich beter bezinnen voor het te laat is.

SyncBack
Tot een jaar geleden hield ik de belangrijkste bestanden altijd dubbel bij op twee computers. Ik gebruikte hiervoor de freeware versie van SyncBack. Het nadeel van deze werkwijze is de performantie, de betrouwbaarheid van een PC in gebruik en de beschikbaarheid (want de computers staan niet continu aan).

NAS
Om die reden kocht ik me een jaar geleden een NAS (Network Attached Storage) van Dlink (de DNS-323), rustte die uit met twee 500Gb hard disks en zette die in Raid1, zodat ze elkaars mirror zouden zijn. De nadelen leken aangepakt; degelijke performantie en betrouwbaarheid want stand-alone en hoge beschikbaarheid want network attached en niet aan een PC gekoppeld. De PC’s van de hele familie werden met de meegeleverde Memeo Autobackup gebackupped. De software was bij de Dlink meegeleverd en na de trial van een maand heb ik de software online geactiveerd voor minder dan 25€. Ik ben er tevreden van. Alle foto’s, muziekbestanden en videos stonden enkel op de NAS en waren zo voor iedereen makkelijk bereikbaar. Deze bestanden hadden geen backup, maar stonden in mirror, door de Raid1, op twee disken en waren dus extra beschermd. Of niet?

Toen een aantal weken geleden mijn NAS begon raar te doen, ben ik beginnen twijfelen over de graad van bescherming. Ik besefte dat Raid en Backup niet hetzelfde is en elkaar wel kunnen aanvullen, maar niet vervangen. Het document van Hans Jonkers getiteld “Raid en Backup, een theoretische inleiding” kan hiervoor een nuttig naslagwerk zijn.

iBood
Ik nam het zekere voor het onzekere en ging in op een aanbieding van iBood en kocht een USB 2.0 400Gb mini disk van Formac. Voor ik op mijn ervaringen met het toestel inga toch even dit over iBood. iBood heeft elke dag een financieel bijzonder aantrekkelijke aanbieding. De aankoop gaat snel en zonder problemen. Per mail wordt je bestelling bevestigd en wordt je op de hoogte gehouden van de leveringsstatus. De levering kan redelijk lang duren en heeft bij mij twee weken geduurd voor de mini disk, maar dat moet je wellicht in koop nemen. De levering gebeurt via UPS en met de tracker kan je de levering perfect volgen. De verpakking van de mini disk liet persoonlijk wat te wensen over, maar het toestel lijkt de reis zonder kleerscheuren gemaakt te hebben. iBood biedt op haar website een forum aan bij elke promotie en zo kan je ook de ervaringen van andere kooplustigen van hetzelfde toestel goed volgen.

Formac USB drive
Maar goed. Terzake wat de Formac mini disk betreft.

Waarom een USB mini disk van 400Gb? Het kleinood biedt voldoende diskspace om mijn meest waardevolle bestanden te backuppen (ongeveer 100Gb)(wederom met SyncBack). Het laat me toe om eender waar mijn muziekbestanden en foto’s via een lichte en draagbare usb disk mee te nemen (en zonder veel kabel- en voedinggedoe). De Formac USB disk is compact (2.5’), heeft geen externe voeding nodig en is schokbestendig (door een geïntegreerd anti-shock systeem). Is je USB-strick de laatste tijd altijd te klein? I know the feeling 😉 maar nu niet meer.

De Formac Mini Disk wordt geleverd met een Y-USB kabel (rode en zwarte USB uitgang) en that’s all folks. Een miezerige quickstart guide op een A5 blaadje, maar niets anders. De installatie op een windows PC (zoals bij mij) is dan ook een beetje zoekwerk, maar het is me gelukt. De Y-usb kabel is voor oudere 2.0 usb controllers, die met één kabel te weinig voeding zouden geven aan de disk om naar behoren te functioneren. In noodgevallen heb je de mogelijk een externe voeding (optioneel) aan te schaffen en dat probleem te omzeilen. Bij mij was een aansluiting op enkel de zwarte usb kabel voldoende. De disk wordt makkelijk herkend door je computer en met de functie schijfbeheer (configuratiescherm – systeembeheer – computerbeheer – schijfbeheer) kan je de disk makkelijk herkennen (partities definiëren en in NFTS formatteren). Na een format herkend het systeem nog 372,61Gb. Makkelijk is anders en een beperkte handleiding is maar een kleine moeite, want het forum geeft aan dat niet iedereen zo makkelijk zijn weg vindt. De mini disk is – estethisch gezien – mooi en voorlopig geruisloos. Dit is alvast veelbelovend.

Please follow and like us:

2 thoughts on “The Formac mini disk USB 2.0 400Gb is in the house”

 1. We hebben op het werk allemaal een of twee zulke USB-disk van rond de 300-400Gb, extreem handig om op buitenlandse surveys backups te kunnen maken (bij seismiek spreek je toch over een à twee GB per uur) zonder met adaptors en dikke schijven te moeten sleuren.
  Eigenlijk werken ze net als een USB-stick; inpluggen en gebruiken.

  1. op het werk komt alle data op centrale servers te staan (binnen Sharepoint) en zijn dus van overal bereikbaar.
   Zoals je hebt kunnen lezen heb ik thuis een vaste SAN (die ook van over het internet bereikbaar is (met paswoord)) en wordt de usb schijf gebruikt voor mobile data en backup van de SAN.
   Bedankt voor je feedback.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.