Mijn sociale netwerk strategie uit de doeken

Sinds de opkomst van sociale netwerken leeft de polemiek van het bevrienden. Ieder heeft zo zijn eigen vuistregels om te bepalen met wie hij wilt connecteren/befrienden, afhankelijk van het type van sociale netwerk. Ik heb ooit een korte post geschreven op mijn lifestream “Sorry, you cannot be my friend” om toe te lichten hoe ik mijn ‘vrienden’ al dan niet kies of weiger.

Door de groeiende discussies rond Liesbeth Roosen, de juf wiens tijdelijk contract niet werd verlengd omdat ze een aantal van haar leerlingen als vriendjes had op Netlog, roept om een update en veruidelijking van mijn eigen sociale netwerk strategie.

Help, mijn student wil mijn vriend zijn
Alvorens ik mijn sociale netwerk strategie uit de doeken doe of uitleg hoe ik bepaal met wie ik wil connecteren, toch even dit. Dringen er zich regels op over wie met wie MAG ‘bevrienden’ op sociale netwerken? Wil ik dat mijn baas of mijn collega’s mijn vrienden zijn op facebook? Mag een onderwijzer of zelf directielid van een school of universiteit vriend zijn met zijn leerlingen of studenten? Laat me duidelijk zijn. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat we ons in het tijdperk van sociale netwerken, anno 2009, moet kunnen bevrienden met iedereen waarvan wij achten dat het binnen je sociale netwerk strategie valt. Als je dus meent, als onderwijzer, dat het nuttig kan zijn voor je professionele relatie met je studenten om je met hen te bevrienden op netlog of facebook, dan moet dit kunnen. Zowel buiten de school, als buiten het werk, blijven er bepaalde ethische gedragscodes bestaan en die gelden uiteraard ook in de online wereld. Kan je als leeraar een potje gaan voetballen met je leerling? Ik zie hierin geen probleem. Maar samen douchen na de sport kan daar weer niet, om maar een voorbeeld te geven. Als je als leraar meent dat dit je band met de leerlingen ten goede komt en je hen daardoor op beter manier op school kan helpen omdat er een sterkere vertrouwensrelatie is, dan heeft dit mijn zegen 😉

Kleine kanttekening … wat de security instellingen van een sociaal netwerk ook zeggen … ga er steeds van uit dat alles wat je online zet, publiek is of ooit publiek kan worden …

Sorry, je kan mijn vriend niet zijn! v2
Ik wil hier trachten mijn sociale netwerk strategie mbt het bevrienden in kaart te brengen. Op deze manier kan ik iedereen die verontwaardigd is dat ik niet met hem/haar wil connecteren op een bepaald social netwerk, naar deze post verwijzen, zonder ellenlange polemieken te starten. Bovendien wil ik deze post up to date houden en mijn strategie bijsturen en aanpassen, wanneer ik dit nodig acht. Ik ben er namelijk van overtuigd dat deze strategie in de tijd zal evolueren.

Flickr
Ik beheer een selectie van mijn foto’s op Flickr, maar ik stel deze open voor iedereen. Hierdoor stelt zich het probleem niet van bevrienden.

Twitter
Mijn profiel is publiek en je bent niet verplicht om terug te volgen.

Ik twitter om:
– voeling te houden met en deel te nemen aan de sociale media community in België
– nieuws en trends snel opvangen van mijn interessedomeinen, zijnde ICT, gadgets, web2.0, games en Schalke04 (ik share zelf ook nuttige info met mijn netwerk)
– professionele contacten op te bouwen en te onderhouden

Ik twitter in het Nederlands en volg dan ook principieel enkel tweeps in Vlaanderen en Brussel.

– Wie me een maand niet terug volgt of twee weken niet tweet wordt ge-unfollowed
– Wie geen profiel foto heeft wordt binnen een maand ge-unfollowed

Facebook
Facebook gebruik ik om persoonlijk of professioneel contact te houden met de mensen, waarvan ik meen dat het wenselijk is een gemeenschappelijke of vriendschappelijke band of contact te onderhouden.

– Bloggers of twitteraars die ik nooit persoonlijk heb ontmoet weiger ik
– Schoolkennisen, die meer dan 3 jaar jonger of ouder zijn dan mij en waarmee ik vroeger nooit contact heb gehad, weiger ik (klamp me aan op de volgende reunie en overtuig me 😉
– Collega’s of ex-collega’s, businesscontacts of -partners worden alleen in uitzonderlijke gevallen aanvaard als ik met hen een speciale ‘trusted’ band heb
– Vrienden die geen profiel foto hebben worden na een maand verwijderd
– Familieleden worden zonder beperking aanvaard als vriend

LinkedIn en Plaxo
Beide netwerken worden gebruikt om contact te onderhouden met iedereen die een toegevoegde waarde kan hebben in mijn professioneel netwerk. In principe weiger je hier zelden iemand. Bij Plaxo is het zelf zo erg dat ik eerder blogger of social netwerking vrienden weiger of hide omdat ze te aktief zijn en ik daardoor de activiteit van mijn professioneel netwerk haast niet kan volgen.

Heb je bedenkingen of vragen, dan hoor ik het graag 🙂

Please follow and like us:

9 thoughts on “Mijn sociale netwerk strategie uit de doeken”

 1. Quote:
  "- Collega’s of ex-collega’s, businesscontacts of -partners worden alleen in uitzonderlijke gevallen aanvaard als ik met hen een speciale ‘trusted’ band heb"

  hierover kan je toch ook een debat voeren? 'trusted' band is niet echt sluitend hé…
  wat is voor jou 'trusted'? een praatje aan het koffiemachien of een gezamelijke lunch?

  1. ik vrees dat er wel iets meer voor nodig is dan een lunch of een koffie, want dan kan ik iedereen toevoegen die ook op mijn linkedin account zit. Stel je de vraag; met welke van je professionele relaties heb je een dergelijke band (ik noemde dit 'trusted') dat je hen toegang geeft tot info uit je privéleven en ben je ervan overtuigd dat die 'band' jullie professionele relatie zal ten goede komen? Je zal echt niet veel business contacts overhouden …

 2. In het begin accepteer je iedereen op facebook.
  Maar ik ben daar nu van af gestapt.
  Ik heb zelfs zo goed als al mijn collega's (rond de 50 die op facebook zitten) verwijderd uit mijn "vrienden"lijst.
  Waarom?
  Omdat ze totaal geen zaken hebben met wat ik doe.
  Als ik wil dat ze het weten, dan vertel ik het wel.
  Soit.
  Sommige in mijn vriendenlijst hebben zelfs een grote beperking tot wat ze te zien krijgen.
  Sommige blijven wel tevergeefs proberen om vriendjes te worden. 😉

  1. Het blijft een delicaat verhaal.
   In mijn MySpace tijd heb ik iedereen tot vriend genomen, maar op facebook had ik mij al voorgenomen selectief te zijn. In ben eigenlijk heel selectief, behalve bij familie en echte vrienden.
   Bij schoolgenoten moeten ze in mijn klas hebben gezeten of moet ik er in mijn jonge jaren pinten gedronken hebben 😉
   Bij collega's en ex-collega's moet ik al een goede band hebben.
   Ik weiger gemiddeld toch wel 3 tot 5 mensen per week en er zijn er al bij die ik 5-6 keer geweigerd heb 🙁

 3. Ik heb er ook zo een paar die het blijven proberen.
  Nu laat ik ze gewoon in de friend requests staan.
  Dan krijg je niet telkens het verzoek en kunnen zij enkel nog het annuleren. 😉

 4. Je kan ook een groep maken van mensen die je op 'deny all' zet.__Die zijn dan wel je vriendjes (want je hebt ze geaccepteerd) maar ze kunnen niets niemendal zien.__Ik geef toe, ik heb dat nog niet uitgetest, maar ik weet dat die mogelijkheid er is.__Sinds ik weet dat er zoiets bestaat als 'limited profile' ben ik iets makkelijker in het 'vriendjes worden'.__Die vriendjes zijn immers enkel kennissen.__En ik weet Peter, dat wij van mening verschillen, en dat is niet erg

 5. Je hebt gelijk Anne, er zijn heel wat manieren om hiermee om te gaan en ik kies waarschijnlijk voor de meest confronterende (that's me ;), maar ik wil dan ook niet hypocriet zijn. Ik vind mijn vrienden op facebook echt waardevol en ik wil dan ook niet licht over de selectie heen gaan. Ik wil niemand kwetsen, maar ik beschouw niet iedereen die ik 'vaag' in mijn leven eens tegen het lijf ben gelopen, maar waarmee ik nooit echt heb opgetrokken, (nog) niet als een vriend. Ik nodig iedereen uit om eens af te spreken op een twunch, een event, een reünie of gewoon tijdens een gezellig moment aan de toog en wei weet pas ik dan wel met veel plezier mijn mening aan. Niets is onomkeerbaar or 'voor-altijd'!
  Bedankt voor je mening!
  En Anne … ik zie U wel graag;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.