Who the fuck is Hoffenheim?

Als liefhebber van de Duitse competitie wordt me deze vraag, de laatste weken en maanden, wel heel vaak gesteld. Ter ere van de laatste competitiematch van 2008 in de Bundesliga tussen TSG Hoffenheim 1899 en Schalke 04 wil ik even de tijd nemen om het fenomeen Hoffenheim toe te lichten.

Hoffenheim is een klein dorpje (3.272 inwoners) in de gemeente Sinsheim uit de deelstaat Baden-Württemberg. Een korte blik op Google maps kan helpen 😉

Hoffenheim mag dan wel klein zijn, het heeft een bekende inwoner, die op de naam van Dietmar Hopp luistert en één van de mede-oprichters van SAP is. Hij speelde in zijn jeugd bij TSG Hoffenheim en heeft de club door zijn bijdragen op het goede spoor gezet. Door het succes van de club verbouwde Hopp het oude stadion en liet de capaciteit verhogen tot 6.500 zitjes, maar wie kon verwachten dat de club enkele jaren later met de hulp van trainer Rangnick tot de eerste klasse zou doorstoten. Het heeft dan ondertussen ook al een nieuw multi-functioneel stadion (kostprijs 60M Euro en 30.500 zitplaatsen), de Rhein-Neckar-Arena, in aanbouw dat volgende maand (24 januari 2009) zou moeten klaar zijn. De Veltins Arena van Schalke heeft 192M€ gekost, die van Bayern 340M€ en die van Wembley 1.1Miljard € … een koopje.

Het vermogen van Hopp wordt op 6,3M€ geschat en zonder de allures aan te nemen van mannen, zoals de Russische oligarch Roman Abramovitsj van FC Chelsea, is zijn inbreng en vooral zijn doorgedreven jeugdwerking het mooiste voorbeeld dat er nog mirakels in het voetbal bestaan. De huidige ploeg van TSG Hoffenheim (met spelers als Carlos Eduardo, Gustavo, Vorsah, Obasi en Ba) is met een bescheiden budget van 20M€ samengesteld. Voor de vergelijking; Schalke heeft een jaarlijks budget van 100M€ (en heeft het derde hoogste budget in de bundesliga na Bayern en Wolfsburg).

Hoe lang de hoogtevlucht van de Hoofenheimers zal duren is niet in te schatten, want ze leiden momenteel in de bundesliga en kunnen herfstkampioen winnen bij ‘minimaal’ een gelijkspel tegen Schalke04 vandaag? We staan echter maar op de negende plaats en zouden bij winst terug tot plaats zes doorstoten.

Sorry mannen, ik heb veel sympathie voor uw verhaal … maar vandaag even niet 😉

Please follow and like us:

2 thoughts on “Who the fuck is Hoffenheim?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.