Ekers districtbestuur kiest voor prestige en niet voor haar buurtbewoners

Of hoe moet je anders de schijnvertoning noemen die gisterenavond in Ekeren plaatsvond over de heraanleg van het Kristus Koningsplein? Maar laat ons even een stapje terug zetten.

Het Ekers districtbestuur heeft het idee opgevat om het Kristus Koningsplein in Ekeren op te waarden. Het plein bevat nu een 100-tal parkeerplaatsen voor buurtbewoners, bezoekers van de winkelstraat en werknemers van alle kleine werkgevers in de buurt. Het plein zou herleid kunnen worden in een groene oase met bomen en banken. Het aantal parkeerplaatsen wordt herleid tot 10.

Gisterenavond was er een infoavond gepland en iedereen verwachtte zich aan een inzicht in de parkeerbehoeften (er was een studie gedaan), de voorziene alternatieve parkeergelegenheden en (langparkeer)oplossingen voor de buurtbewoners of werknemers uit de buurt.

Een parkeerplaats onder het plein is te duur en uit de parkeerbehoeftestudie bleek dat er weinig parkeerbehoeften zijn (men had tweemaal ‘s avonds om 22u het plein gecontroleerd en maar 10 wagens aangetroffen en een donderdagmorgen als de meeste winkels dicht zijn is het er ook rustig). Parkeren moet dan maar op de parkings van de Rozemaai (aan de GB) en die van de Colruyt. Beiden liggen ruim 500m van het centrum van Ekeren.

De infoavond was een maat voor niets. Wellicht had men dit prestieuze project fier willen voorstellen en niet verwacht dat er zoveel tegenwind zou komen van Ekerenaren. Fout gedacht. Een 150-tal aanwezigen lieten hun ongenoegen horen voor zoveel blindheid en gebrek aan luisterbereidheid. De studie was ondermaats en niet representatief. De alternatieve parkeeroplossingen ontoereikend en niet realistisch.

Het probleem is niet het ontwerp van LAND, maar het feit dat men op voorhand geen grondige studie heeft gedaan, want dan zou daaruit blijken dat de Ekerenaar een nieuw plein best wel ziet zitten, maar dat daarvoor ‘niemand’ zijn parkeerplaatsen wil laten vallen. Mobiliteit en flexibiliteit blijven zeer belangrijk.

Het is nog niet te laat om onze mening te laten horen. Er staat een enquete online tot 15 april, waar het Ekerse districtbestuur de mening wil horen van alle betrokkenen. Onze laatste kans om politiek prestige niet te laten zegevieren over leefbaarheid en mobiliteit in een randgemeente als Ekeren?

De laatste mening wordt alvast bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gegeven 😉

Please follow and like us:

2 thoughts on “Ekers districtbestuur kiest voor prestige en niet voor haar buurtbewoners”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.